Eläkkeen verotus

Tarvitset eläkettä varten oman verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa.

Kun jäät eläkkeelle tai sinulle aletaan maksaa perhe-eläkettä, tarvitset kutakin eläkettä varten oman verokortin - tilaa se Verohallinnolta. Emme voi maksaa eläkettä palkkaverokortin mukaan. Ilman oikeanlaista eläketulon verokorttia eläkkeestä pidätetään 40 % veroa.

Jos saat uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu, tarkista Verohallinnosta, pitäisikö veroprosenttiasi muuttaa.

Tilaa eläketulon verokortti Verohallinnosta, jos olet uusi eläkkeensaaja tai eläkkeesi määrä muuttuu

 • Jos olet uusi eläkkeensaaja, tilaa eläkeverokortti Verohallinnosta sen jälkeen, kun työnantajasi on maksanut kaikki sinulle kuuluvat palkat ja lomarahat eläkkeen alkamiseen saakka.
 • Jos jäät osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, voit tilata eläkeverokortin heti, kun olet saanut eläkepäätöksen.
 • Jos saat uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu, tilaa uusi verokortti Verohallinnosta.

Tilaa verokortti eläketulolle OmaVerosta seuraavasti:

 • Mene osoitteeseen www.vero.fi/verokortti ja kirjaudu OmaVeroon
  • Uuden eläkkeen tiedot ovat jo valmiina verokorttihakemuksessa suurimmalla osalla asiakkaistamme.
  • Joillekin henkilöille Verohallinto on tehnyt myös valmiiksi ehdotuksen eläketulon verokortiksi.
  • Tilaa tai hyväksy verokortti OmaVeron ohjeiden mukaisesti.
 • Jos et voi käyttää OmaVeroa, lue ohjeet sivulta www.vero.fi/verokortti

Verohallinto toimittaa verokortin sähköisesti suoraan Kevaan. Saat Kevasta viestin Omat eläketietosi -palveluun, kun verokortti on saapunut meille. Saat tiedon tästä viestistä sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä, kun olet tilannut itsellesi sähköiset ilmoitukset Omat eläketietosi -palvelussa.

Lue myös Verohallinnon ohjeet eläkkeen verokortista sivuilta:

Liikaa pidätetyn veron palautus

Jos et ole hankkinut eläketulon verokorttia ennen ensimmäistä eläkkeen maksupäivää, eläkkeestä pidätetään veroa 40 %.

Kun saamme eläketulon verokortin, palautamme mahdollisesti liikaa pidätetyn veron. Voimme kuitenkin palauttaa verot vain kuluvana vuonna maksetuista eläkkeistä. Jos verokortti ei ennätä meille ennen kuin vuosi on vaihtunut, Verohallinto oikaisee veron lopullisessa verotuksessa. 

Kuntoutusrahan ja kuntoutuskorotuksen verotus

Kuntoutusraha ja kuntoutuskorotus ovat verotettavaa tuloa, ja sinun pitää hankkia myös niitä varten oma verokortti Verohallinnolta. 

 • Jos saat kuntoutusrahaa, pyydä verokortti sosiaalietuutta varten.
 • Jos saat kuntoutustukea ja kuntoutuskorotusta, pyydä verokortti eläkettä varten
  • jos haet verokortin OmaVero-palvelussa, valitse eläkkeen lajiksi sekä "Kuntoutustuki" että "Kuntoutuskorotus".
  • jos pyydät verokorttia Verohallinnosta puhelimitse, pyydä että eläkeverokorttiisi lisätään maininta, että se koskee myös kuntoutuskorotusta.

Verohallinto toimittaa verokortin sähköisesti suoraan Kevaan. Saat Kevasta viestin Omat eläketietosi -palveluun, kun verokortti on saapunut meille. Saat tiedon tästä viestistä sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä, kun olet tilannut itsellesi sähköiset ilmoitukset Omat eläketietosi -palvelussa.

Jos lähetät Kevaan palkkaverokorttisi, pidätämme kuntoutusrahasta veroa vähintään 25 %. Ilman verokorttia pidätämme veroa Verohallinnon päätöksen mukaisesti 20 - 50 %. Pidätyksen määrä riippuu tällöin kuntoutusetuuden määrästä. Kuntoutuskorotuksen osuudesta peritään veroa 40 % ellei eläkeverokortissa ole mainintaa kuntoutuskorotuksesta (Verohallinnon ohje).

Ensimmäisen maksuvuoden jälkeen

Ensimmäisen eläkkeenmaksuvuoden jälkeen Keva saa eläkkeesi verokortin vuosittain suoraan Verohallinnolta. Sinun ei siis tarvitse toimittaa verokorttia erikseen Kevaan.

Näistä verokorteista emme lähetä sinulle erikseen viestiä. Näet uuden veroprosenttisi Omat eläketietosi -palvelussamme muutama päivä ennen helmikuun eläkkeen maksamista.

Jos eläkkeesi tai muut tulosi muuttuvat olennaisesti vuoden aikana, ota yhteyttä Verohallintoon verokortissasi näkyvän ennakonpidätysprosentin tarkistamiseksi. Verohallinto toimittaa muuttuneen verokortin suoraan Kevaan.

Saat Kevasta viestin Omat eläketietosi -palveluun, kun verokortti on saapunut meille. Saat tiedon tästä viestistä sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä, kun olet tilannut itsellesi sähköiset ilmoitukset Omat eläketietosi -palvelussa.

Veroprosentin korottaminen

Jos haluat korottaa omaa ennakonpidätysprosenttiasi, voit tehdä sen helposti Kevan Omat eläketietosi -palvelussa tai soittamalla Kevan asiakaspalveluun.

Jos haluat, että korotus tulee voimaan seuraavana eläkkeen maksupäivänä, uuden veroprosentin tulee olla Kevassa viimeistään kaksi viikkoa ennen seuraavan eläkkeen maksupäivää. Tammikuussa voimaan tulevat muutokset sinun tulee ilmoittaa Kevaan jo kuukautta ennen eläkkeen maksupäivää.

Vuosikirje: ilmoitus verovuonna maksetun eläkkeen määrästä

Saat joka vuosi vuosikirjeen, jossa kerrotaan sinulle maksetuista eläkkeistä. Toimitamme saman tiedon myös Verohallinnolle. Vuosikirjeen tietojen avulla voit tarkistaa esitäytettyyn veroilmoitukseen merkityt eläketulot.

Vuosikirjeestä näet muun muassa seuraavat tiedot:


Kunnan, kirkon ja Kelan eläkkeensaajien vuosikirjeet lähetetään joulukuun puolivälin jälkeen. Valtion eläkkeensaajien vuosikirjeet lähetetään tammikuun alkupuolella.

Tilaa paperiton palvelu ja sähköiset ilmoitukset Omat eläketietosi -palvelussa, niin saat tiedon sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä heti, kun vuosikirjeesi on luettavissa Omat eläketietosi -palvelussa. Et joudu odottamaan paperipostiasi. Postitse lähetettävät kirjeet ovat perillä tammikuun maksupäivään mennessä.

Vuosikirje sähköisenä Omat eläketietosi -palvelussa

Kaikki eläkkeensaajat, myös ne, joille lähetämme paperikirjeen, voivat lukea vuosikirjeen sähköisenä Omat eläketietosi -palvelussa.

Vuosikirje löytyy Omat eläketietosi -palvelusta kohdasta "Omat asiakirjat".

Tilaa paperiton palvelu ja sähköiset ilmoitukset, niin saat vuosikirjeesi nopeammin ja säästät luontoa.

Kolme helppoa askelta paperittomaan palveluun

 1. Kirjaudu Omat eläketietosi -palveluun ja tarkista, että sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi ovat ajan tasalla.
 2. Tilaa paperiton palvelu.
 3. Tilaa sähköiset ilmoitukset sähköpostiisi ja/tai tekstiviestinä.

Ulkomailla pysyvästi asuvan henkilön eläkkeen verotus

Suomesta maksettavaa eläkettä verotetaan samalla tavalla riippumatta siitä, asutko pysyvästi Suomessa vai ulkomailla.

Veroprosentti, vähennykset ja veroilmoitusmenettely ovat samanlaiset kuin Suomessa asuvilla. Kansalaisuus sekä Suomen ja asuinvaltion välinen verosopimus saattavat kuitenkin vaikuttaa ennakonpidätyksesi määrään.

Jos olet asunut ulkomailla yli kolme vuotta (muuttovuosi + kolme vuotta), haemme puolestasi ennakonpidätystiedon eläkettä varten, kun eläkkeesi on alkamassa.