Pitkän työuran tehnyt Arja Sipilä aloitti osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen vähän yli vuosi sitten. Kun hänen työtehtävänsä jonkin ajan kuluttua vaihtuivat, Arja pystyi lyhentämään työaikaansa. Muutos paransi hänen elämänlaatuaan huomattavasti.
Arja haki osittaista varhennettua vanhuuseläkettä heti kun pystyi eli 61-vuotiaana. Keva alkoi maksaa hänelle eläkettä heinäkuussa 2020.
- Ajattelin käyttää tämän mahdollisuuden heti hyödykseni. Halusin osittaisen vanhuuseläkkeen avulla lyhentää työaikaa. Lyhennetty työaika puolestaan on saanut aikaan sen, että haluan tehdä työtä loppumetreille asti, Arja kertoo.
Työura alkoi jo 15-vuotiaana
Arja aloitti työuransa 15-vuotiaana maalaiskaupassa Salossa. Hän työskenteli siellä 20 vuotta - parikymppisenä jo vastuullisessa asemassa. Sen jälkeen Arjalla oli oma siivouspalvelualan yritys 13 vuotta.
- Kun myin yritykseni, koin, että minun pitää saada muutosta aikaan. Ajatuksenani oli mennä joko merille tai Lappiin, mutta jäi puoliväliin meren rannalle Vaasaan, Arja vitsailee.
Itse asiassa muutoksen taustalla oli se, että Arja tapasi nykyisen miehensä, joka oli vaasalainen. Kun työtäkin löytyi Vaasasta, muutto oli selvä. Kaksikielisyys kiinnosti myös. Arjasta on ollut kiva opetella ruotsia, jota hän puhuu työssään nyt päivittäin.
- Työskentelin Vaasan kaupungilla siivouspalvelussa palveluesimiehenä vuodesta 2012 alkaen. Palvelut yhtiöitettiin vuonna 2018 ja siirryin sen myötä kunnan omistaman TeeSen palvelukseen, Arja kertoo.
Osittainen vanhuuseläke mahdollisti nelipäiväisen työviikon
Vuoden 2020 heinäkuun alusta Arja aloitti osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen.
- Otin eläkettä heti 50 % maksuun. Aluksi tein kokopäiväistä työtä samaan aikaan kuin olin eläkkeellä, joten minulla oli mahdollista laittaa rahaa vähän säästöön, Arja kertoo.
Vuoden 2021 alussa hän siirtyi TeeSessä henkilöstöosastolle henkilöstösuunnittelijan tehtäviin. Työaikaa Arja lyhensi maaliskuun alusta alkaen.
- Esimiehenä en olisi voinut tehdä töitä vain neljänä päivänä viikossa, siksi hakeuduin esimiestöistä pois. Alun perin ajattelin, että olisin alkanut tekemään jopa kolmepäivästä viikkoa, mutta neljä päivää on kuitenkin vaikuttanut hyvältä.
- Nykyinen työni on avustavaa työtä henkilöstöhallinnon eri osa-alueilla. Periaatteessa työ on erilaista kuin ennen, mutta sivuaa entistä ammattia, sillä esimiestyöhön kuului paljon henkilöstöhallinnon töitä. On kuitenkin pitänyt opetella tosi paljon uutta, esimerkiksi tietojärjestelmät, työehtosopimukset ja työlainsäädäntö. Tämä sopii minulle, sillä olen aina halunnut oppia uutta, Arja kertoo.
- Olin 45 vuotta raskaissa tehtävissä, viimeiset vuodet vastuullisena esimiehenä, koin sen henkisesti raskaana. Nelipäiväinen viikko on auttanut huomattavasti työelämässä jaksamiseen. Arvioin nyt jatkavani työuraani sen ansiosta 68-vuotiaaksi asti, jos työtä vaan riittää.
Osittainen vanhuuseläke oli tuttu asia työyhteisössä
Kun Arja kertoi jäävänsä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, se oli jo tuttu asia työyhteisössä.
- Meillä töissä on ollut jo ennen minua ihmisiä osittaisella vanhuuseläkkeellä, myös yksi esimies. Kaikki ovat suhtautuneet päätökseeni hyvin ja ymmärtäneet ratkaisuni. Ala on kiireinen ja hektinen, monet väsyvät. Alaamme vaivaa myös työvoimapula, henkilöstö ikääntyy ja tässä työssä tulee helposti tuki- ja liikuntaelinvaivoja, Arja kertoo.
- Työnantaja on suopea tätä eläkemuotoa ja työajan lyhennystä kohtaan. Voin kehua työnantajaani, meillä on panostettu paljon työhyvinvointiin. Halutaan pitää ihmiset töissä eri keinoin, joten on mahdollisuus myös kaikenlaisiin työaikajärjestelyihin.
Eläkkeestä tietoa siskolta ja Kevasta
Arja sai kuulla osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä ensin mediasta ja sittemmin vanhempi sisko haki osittaista vanhuuseläkettä.
- Kevan nettisivuilta tutkin asiaa ja käytin Omat eläketietosi -palvelun laskureita ja vertailin vaihtoehtoja. Selvisi, että vanhuuseläkkeeni jää jonkin verran pienemmäksi, mutta nyt voin laittaa rahaa säästöön vanhuuseläkeaikaa varten. Pieni eläke minulle on tulossa muutenkin. Jos minulla on mahdollisuus työskennellä 68-vuotiaaksi asti, se kuitenkin paikka mukavasti ”menetettyä” eläkettä, Arja kertoo.
Arja myös haki eläkettä sähköisesti Omat eläketietosi -palvelun kautta. Hakeminen oli Arjan mielestä siellä hyvin helppoa.
Vähentynyt työaika tuo mahdollisuuden harrastaa ja levätä
Arjalla on nyt yksi vapaapäivä viikossa enemmän. Sen ajan hän käyttää lepäämiseen ja harrastuksiin ja normaaliin elämään.
- Pidän vapaapäivän aina perjantaina. Vapaapäivä mahdollistaa esimerkiksi viikonloppumatkat Saloon lastenlasten luo.
- Minulla on myös koiranpentu, jonka kanssa harrastaa rally-tokoa. Se on eräänlaista tottelevaisuuskoulutusta, mutta ei armeijamaista, Arja selittää.
Vinkki osittaista vanhuuseläkettä miettivälle
- Jos haluaa jatkaa työuraansa ja lyhentää työaikaansa, suosittelen kaikille osittaista varhennettua vanhuuseläkettä. Työajan lyhentämiseen on monia vaihtoehtoja, joista kannattaa puhua työnantajan kanssa. Riippuu aina työstä, miten työajan voi järjestää.
Arjan mielestä työurien pidentäminen onnistuu parhaiten osittaisen vanhuuseläkkeen kautta.
- Monet tekevät julkisella sektorilla fyysistä raskasta työstä ja tämä tuo siihen helpotusta.
- Minusta ei kannata myöskään miettiä sitä, että eläke tulevaisuudessa sitten pienenee, sillä huomisesta ei kukaan tiedetä. Minun elämänlaatuani tämä on parantanut huomattavasti, Arja summaa.