Työurista keskusteleminen tukee työkykyä ja parantaa työtyytyväisyyttä

Työelämä Työkyky
Työelämä Työkyky

Kevan Kestävää työelämää -hankkeessa toteutettu Työuravalmentaja-pilotti osoitti, että henkilökohtaiset keskustelut ulkopuolisen työuravalmentajan kanssa ovat vaikuttava keino tukea työkykyä ennakoivasti.

Pilotti vahvisti myös käsitystä siitä, että työntekijöillä on tarve keskustella omasta osaamisestaan, motivaatiostaan ja työn merkityksellisyydestä sekä selkeyttää omia työurasuunnitelmia.

inkinen niina keva.jpg

– Työntekijän osaaminen ja oppiminen, motivaatio ja työn merkityksellisyys ovat keskeinen osa työkykyä, jotka vaihtelevat läpi työuran ja eri elämäntilanteissa. Siksi näistä aiheista on tärkeä pitää huolta ennakoivasti ja keskustella niistä tasaisin väliajoin työarjessa, taustoittaa projektipäällikkö Niina Inkinen Kevasta.

– Aina esihenkilöillä ei kuitenkaan ole riittävästi aikaa tai valmiuksia näihin keskusteluihin. Myöskään työntekijät eivät välttämättä halua keskustella aiheista oman esihenkilön kanssa. Koska kyseessä eivät ole terveydelliset haasteet, nämä keskustelut eivät myöskään kuulu työterveyshuoltoon, Inkinen täydentää.

Pilotti tarjosi työntekijälle mahdollisuuden keskustella omasta työurastaan

Pilotti toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan, Vantaan ja Keravan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Uudenmaan ja Pirkanmaan hyvinvointialueiden sekä Turun ja Tampereen kaupunkien kanssa. Työuravalmentajan keskustelut toteutti kilpailutettu kumppani Saranen.

Keskusteluihin osallistuminen oli työntekijöille vapaaehtoista. Lähtökohtana osallistumiselle kuitenkin oli, ettei työntekijällä olisi työkykyhaasteita. Valmennuksen aloittaneita oli runsaasti, yhteensä 187. Yhteensä keskusteluja käytiin 472.

Pilottiin ilmoittautuneille työntekijöille tarjottiin yhdestä kolmeen valmennuskeskustelua, joiden kesto oli puolitoista tuntia. Ennen keskusteluja kartoitettiin osallistujan lähtötilanne sekä toiveet ja tarpeet valmennukselle. Keskustelut rakennettiin työntekijöiden tarpeiden pohjalta ja ne toteutettiin läsnä tai etänä. Keskustelut olivat luottamuksellisia eikä niiden sisällöstä raportoitu.

Keskustelujen päätteeksi osallistujat vastasivat loppukyselyyn ja heitä kannustettiin jatkamaan teemoista keskustelua myös oman esihenkilön kanssa.

Keskustelut työurista vahvistivat työntekijöiden ammatillista itsetuntemusta

nieminen katja tre.jpg

Pilotti osoitti, että työntekijöillä on tarve keskustella omasta työurastaan. Keskusteluihin oltiin erittäin tyytyväisiä.

– Kokemuksemme pilotista olivat erittäin positiivisia. Mahdollisuus saada tukea oman osaamisen tunnistamiseen ja uratavoitteiden kirkastamiseen herätti suurta kiinnostusta, ja halukkaita oli enemmän kuin pilottiin voitiin ottaa, Tampereen kaupungin työhyvinvointiasiantuntija Katja Nieminen toteaa.

Osallistujat kokivat tärkeäksi päästä ylipäätään puhumaan työuraan liittyvistä asioista ja arvostivat sitä, että he tulivat kuulluiksi. Osallistujat nostivat esiin myös, ettei esihenkilöillä ole tarpeeksi aikaa keskustella näistä teemoista.

katri koli.jpg

Erot alku- ja loppukyselyissä osoittavat, että keskustelut vahvistivat työntekijöiden ammatillista itsetuntemusta. Keskustelujen jälkeen työntekijät tunnistivat paremmin omaa osaamistaan, vahvuuksiaan ja motivaatiotekijöitään ja osasivat tehdä selkeitä työurasuunnitelmia. 

Keskustelut lisäsivät myös tietoa koulutus- ja työmahdollisuuksista. Lisäksi kokemus työtyytyväisyydestä kasvoi.

– Oli hienoa kuulla valmennuksen lopussa, miten osallistujat kertoivat ajattelunsa vapautuneen ja suuntansa selkeytyneen. Moni löysi työstään uudelleen iloa ja energiaa tuottavia asioita tai keinoja muokata työnkuvaansa itselleen mielekkäämpään suuntaan, kertoo Sarasen työuravalmentaja Katri Koli.

– On ilahduttavaa, että osallistujat pystyivät luomaan selkeämpiä työurasuunnitelmia juuri oman organisaation sisällä. Lisäksi koettiin, että omien ajatusten jäsentymisen ja laajentuneen keinovalikoiman myötä asioita oli helpompi ottaa puheeksi oman esihenkilön kanssa, Inkinen täydentää.

Tarkempia tuloksia pilotista:

tyourasuunnittelun keinoja tuloksia.jpg

Työurista kannattaa keskustella

Pilotissa tehdyt havainnot vahvistivat, että työuran eri vaiheista ja työkyvystä kannattaa keskustella läpi koko työuran. Ulkopuolisen työuravalmentajan ohella on monia muitakin keinoja vastata samoihin tarpeisiin.

– Tarkastelemme mahdollisuutta jatkaa edelleen yksilöille suunnattua valmennuspilottia ja arvioimme sen tuomaa lisäarvoa suhteessa jo meillä käytössä oleviin ryhmämuotoisiin työuravalmennusmenetelmiin, Nieminen kuvailee.

Työurasta voidaan keskustella niin päivittäisissä kohtaamisissa, varhaisen tuen keskusteluissa kuin kehityskeskusteluissakin. Osa pilottiorganisaatioista pohtii lisäksi mahdollisuuksia toteuttaa keskusteluja sisäisten työuravalmentajien toimesta.

– Esihenkilön kanssa käytyjen keskustelujen rinnalla työntekijälle voi olla hyötyä myös esihenkilön ulkopuolisesta, esimerkiksi HR:stä löytyvästä keskustelukumppanista, Inkinen toteaa.

Työuravalmentaja-pilotti päättyi syksyllä 2024. Työuravalmennus ei jatku osana Kevan palveluvalikoimaa, mutta pilotista saatuja kokemuksia hyödynnetään sekä asiakastyössä että kokeiluun osallistuneissa organisaatioissa eri tavoin.

Pilotti toteutettiin osana Kevan Kestävää työelämää -hanketta, joka on saanut valtionavustusta EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettavasta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.


Työkaluja osaamisen kehittämiseen ja työurajohtamiseen

Hyödynnä Kevan Kompassi-työkirjaa oman työuran pohtimiseen sekä omien vahvuuksien ja muutoskyvykkyyden vahvistamiseen.

Tutustu työuran ja osaamisen johtamisen kokonaisuuteen Kevan Oppimisympäristössä.

Kevan työnantaja-asiakkaiden edustajat, tervetuloa osallistumaan tietoiskuun, jossa kerromme loppuvuodesta 2024 käyttöön otettavasta Kestävä ura -sovelluksesta! Sovellus on suunnattu Kevan henkilöasiakkaille.