Uusi työpolku Keudassa aukeni ammatillisen kuntoutuksen avulla

Työkyky Asiakkaat kertovat
Työkyky Asiakkaat kertovat

Pirkko Sorjosen ura laitoshuoltajana loppui kolmisen vuotta sitten, sillä hänen terveytensä ei enää kestänyt siivoustyötä. Pitkän sairausloman jälkeen Pirkko pääsi ammatillisen kuntoutuksen kautta työkokeiluun toimistotehtäviin. Nyt hänen työnsä jatkuu Keudassa koulutusassistenttina ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Pirkko on työskennellyt Keudalla eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymällä vuodesta 2005 alkaen. Hän aloitti laitoshuoltajana ja oli pitkään töissä Mäntsälässä sijaitsevassa Saaren kartanossa, jossa hänellä oli työkohteena asuntoloita sekä toimisto- ja luokkatiloja.

- Ensimmäisiä fyysisiä oireita minulla oli melkein 10 vuotta sitten. Sinnitellen kuitenkin jatkoin töissä, mutta vuosina 2018–2019 sairauslomat lisääntyivät. Sairastelukierre jatkui, minulla oli kipuja ja särkyjä, joiden vuoksi yöunikin muuttui huonoksi ja vaikutti jaksamiseen, myös henkisesti, Pirkko kertoo sairastumisestaan.

Pirkko oli nelisen kuukautta osasairauspäivärahalla vuonna 2019, jonka jälkeen hän jäi kokoaikaisesti sairauslomalle noin vuodeksi.

Ammatillista kuntoutusta haettiin kahteen kertaan

Koska sairausloma pitkittyi, Keudassa käytiin työterveysneuvottelu, jossa olivat Pirkon lisäksi mukana työterveyshuollon ja työnantajan edustajat. Neuvottelussa mietittiin, olisiko jotain muuta työtä, jota hän voisi terveytensä puolesta tehdä.

- Koska Pirkolla oli toimistoalan koulutusta ja alan kokemusta nuoruudessa, suunniteltiin, että toimistotyö voisi olla hänelle hyvä vaihtoehto. Keudassa oli myös tarjolla toimistotyötä opintotoimistossa. Pirkon opinnoista oli jo pitkä aika, joten arvioitiin, että työkokeilun lisäksi olisi hyvä päivittää osaamista koulutuksella, palvelupäällikkö Laura Heikkilä Keudasta kertoo.

Vuoden 2020 keväällä Kevaan lähetettiin ensimmäisen kerran ammatillisen kuntoutuksen hakemus. Aluksi Keva kuitenkin hylkäsi esitetyn kuntoutussuunnitelman, koska sen ei arvioitu johtavan työllistymiseen. Keva halusi, että kuntoutussuunnitelmasta kävisi selkeästi ilmi, onko suunnitellulle työlle jatkuvuutta. Kuntoutussuunnitelmaa tarkennettiin, ja uuteen hakemukseen kirjattiin tiedot jatkotyöllistymismahdollisuudesta.

- Tämä oli pitkällinen prosessi, joka vaati paljon suunnittelua ja palaveeraamista. Piti tarkkaan miettiä, millainen hakemus ja perustelut meidän pitää täyttää, kertoo Laura.

Lopulta Kevalta tuli myönteinen päätös ja ammatillinen kuntoutus ensin työkokeilun muodossa saattoi alkaa.

- Vuoden 2020 marraskuussa aloitin työkokeilun Keudan opintotoimistossa ja se jatkuu työhönvalmennuksena vielä vuoden 2022 kevään, Pirkko kertoo.

 

Pirkko-Sorjonen-ja-Laura-Heikkilä-kuva-juttuun.gif

Pirkko Sorjonen ja Laura Heikkilä ovat iloisia työkokeilun onnistumisesta

 

Työkokeilussa tehtäviä on opeteltu pala kerrallaan

Ajatuksena oli, että Pirkko olisi aloittanut työharjoittelun Keudan opintotoimiston asiakaspalvelussa.

- Pirkko halusi kuitenkin aluksi totutella ja tehdä töitä taustalla. Lennossa muokattiin sitten työnkuvaa sen mukaisesti. Pikkuhiljaa otettiin mukaan enemmän asiakaspalvelua tiskin takana. Näin Pirkko sai rauhassa tutustua uuteen työhön, Laura kertoo.

Pirkko on ollut työkokeilussa Keudan Tuusulan ja Järvenpään toimipisteissä tarpeen mukaan. Koronasta huolimatta opiskelijat ovat opiskelleet pääosin koulussa ja opiskelijat käyvät paikan päällä opintotoimistossa hoitamassa asioitaan.

- Työhön tutustuminen tapahtui vähitellen, mikä oli hyvä jaksamisen kannalta. Aluksi olin töissä neljä tuntia päivässä yhden kuukauden, sitten kasvatettiin työaikaa ja muutaman kuukauden kuluttua jatkoin jo kokopäiväisenä. Työtehtävätkin tulivat vähitellen vaativammiksi, aloitin taustatöistä marraskuussa, mutta jo maaliskuussa aloin itsenäisesti hoitamaan parin opiskelijaryhmän todistusasioita, Pirkko kertoo.

Keväällä 2021 Pirkko aloitti Keudassa merkonomin tutkinnon oppisopimuskoulutuksen. Koulutus on koostunut lähipäivistä ja etätyöstä työn ohessa.

- On ollut hienoa huomata, että pystyn oppimaan uusia asioita, vaikka olen jo 58-vuotias. En ehkä opi niin nopeasti kuin nuorempana, mutta olen huomannut, että kaikki nuoremmatkaan ja kokeneemmatkaan eivät heti osaa. Opiskelu on ollut haastavaa myös sen vuoksi, että en ole tottunut tämäntyyppiseen opiskeluun, mitä nykyään on, Pirkko kertoo.

Työ on ollut monipuolista ja palkitsevaa

Koulutusassistentin työ on asiantuntijatyötä, jossa on paljon opintohallinnollista työtä.

- Työssä on myös iso vastuu. Pitää asiakaspalvelun lisäksi osata käyttää järjestelmiä niin, että opintotodistukset menevät oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan. Näistä riippuu esimerkiksi rahoitus, Laura kertoo.

Keudassa on paljon myös ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita, joita autetaan paitsi opinnoissa, myös suomalaisen järjestelmän ja viranomaisten kanssa asioimisessa.

- Monet nuoret hoitavat ensimmäistä kertaa asioitaan itsenäisesti opintotoimistossa. On ollut yllättävän hieno kokemus olla asiakaspalvelussa, auttaa nuoria ja neuvoa heitä. Nuoret ovat myös niin kohteliaita. Asiakaspalvelu itse asiassa antaa minulle hyvin paljon, Pirkko kertoo.

Työyhteisö on ottanut Pirkon mukaan hyvin samanvertaisena työkaverina.

- Tiimissämme on työntekijöitä 20-vuotiaasta yli 60-vuotiaaseen, mikä on rikkaus. Tiimissä tuetaan ja neuvotaan toisia ja henki on hyvä, Laura kehuu.

 

Pirkko-Sorjonen-kuva-juttuun.gif

Pirkko Sorjonen pitää nykyisestä työstään koulutusassistenttina

 

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Työhönvalmennus ja opinnot jatkuvat vielä kevään loppuun asti. Työ jatkuu sen jälkeen vakinaisena.

- Suunnitelmanamme oli, että reilun vuoden mittaisen kuntoutustuen jälkeen Pirkko pystyy toimimaan koulutusassistenttina itsenäisesti. Nyt Pirkko osaa suunnilleen jo kaiken tarvittavan, Laura kertoo.

- Tämä on ollut hieno mahdollisuus. Alkuvaiheessa vuonna 2020 en olisi voinut kuvitellakaan, että asiat järjestyvät näin hienosti. Olen todella tyytyväinen ja tulevaisuus on nyt valoisa, Pirkko kertoo.

- Ensimmäisessä palaverista en olisi uskonut, että tähän päästään. Viime keväänä jo huomasin, että Pirkon koko olemus on työn myötä muuttunut, ja nyt ammattitaito oikein loistaa, Laura kertoo.
Vastaavassa tilanteessa oleville Pirkolla on neuvo, että aina kannattaa yrittää ja tulevaisuus voi poikia mitä vaan.

- Jos on pitkään sairauslomalla, kaikki voi tuntua epätoivoiselta. Aina kannattaa kuitenkin yrittää sinnikkäästi. Vaaditaan kuitenkin tukea myös muualta. Keuda on iso työnantaja ja minulla oli melko pitkä työsuhde ja sain tukea ja apua. Hyvä, että tällainen mahdollisuus tuli, Pirkko summaa.

- Keudankin puolesta on hienoa, että voidaan tarjota uudenlaisia työpolkuja. Jos työntekijä sairastuu, näen, että työnantajan velvollisuuskin on etsiä, löytyisikö jotain muuta työtä tarjolle. On hienoa ja palkitsevaa nähdä, kun työntekijä onnistuu. Hyöty on kaikin puolin iso. Näin saadaan taloon myös sitoutuneita työntekijöitä, Laura kertoo puolestaan.