Mitä tehdä, jos rakastaa työtään, mutta käden fyysinen rajoite estää työn tekemisen? Lue hammashoitajana Turun kaupungilla työskennelleen Minna Kielon tarina siitä, miten ammatillinen kuntoutus auttoi häntä uralla eteenpäin.
Mitä pitäisi tehdä, jos työntekijä rakastaa työtään, mutta käden fyysinen rajoite estää työn tekemisen? Hammashoitajana Turun kaupungilla työskennellyt Minna Kielo löysi uuden ja mieluisan työn, jota hän voi tehdä niin, ettei hänen kätensä kipeydy. Työpaikka löytyi Haarlan koulusta. Työssä parasta ovat ihanat lapset, joilta saa heti välittömän palautteen.
Töihin osa-aikaisesti ja taas takaisin sairauslomalle
Minnan käsi oli kipeytynyt jo aiemmin ennen kuin siitä lopulta hävisi puristusvoima.
- Sain lähetteen Tyksiin puolen vuoden päähän. Tein oman ratkaisuni ja kustansin leikkauksen itse yksityisellä, Minna Kielo kertoo vuoden 2012 tilannetta.
Hän palasi töihin ja niin palasivat kivutkin. Edessä oli toinen operaatio, jonka hän myös itse maksoi. Töihin hän palasi edellisestä kerrasta viisastuneena osakuntoutustuella. Käsi kuitenkin kipeytyi jälleen.
- Tein viikon töitä ja olin viikon sairaslomalla. Aina maanantaina töihin palatessa tuntui, että asiat olivat jo menneet hurjasti eteenpäin ja olin tipahtanut kärryiltä, Minna Kielo jatkaa.
Prosessit pitkittyvät usein siksi, että työntekijät joutuvat odottamaan tutkimuksia ja operaatioita varsin kauan.
- Kun työntekijä on pitkään pois työstään, työkyky heikkenee, mieliala laskee ja normaalin työarkeen on vaikeampaa ponnistaa takaisin. Jo kolmen kuukauden sairausloma voi vaikuttaa niin, että työntekijä alkaa miettiä eläköitymistä vaihtoehtona tilanteeseen, hyvinvointitoimialan henkilöstösuunnittelija Tuula Rankonen Turun kaupungilta toteaa.
Kevasta otettiin yhteyttä Minnaan ja ehdotettiin uudelleenkouluttautumista. Kevan papereista löytyi myös Tuula Rankosen nimi, johon Minna otti yhteyttä.
Työkykyprosessi eteni työterveysneuvotteluihin, jossa olivat mukana työterveyslääkäri, kuntoutussihteeri ja Tuula henkilöstösuunnittelijana.
Haarlan koulussa avoimia työkokeilulle
Minnalla on työvuosia vielä paljon jäljellä ja piti keksiä jotain. Minna haki työkokeilupaikkaa Haarlan koululta ja tapasi koulun rehtorin Minna Kirkkolan.
- Minna tuli käymään luonani Haarlassa ja kertoi tilanteestaan sekä työhistoriastaan. Vastausta siihen, olisiko Haarlan koulussa mahdollisuus työkokeiluun, ei tarvinnut kauan miettiä. Minnalla on alusta asti ollut asenne kohdallaan. Hänen sinnikkyytensä ja motivoituneisuutensa auttoivat myös paperibyrokratian läpi, jotta asiat etenivät, rehtori Minna Kirkkola kuvaa.
Kuvassa vasemmalta Tuula Rankonen, Minna Kielo ja Minna Kirkkola
Minna Kielo aloitti Kevan tukemana kolmen kuukauden työkokeilun koulunkäynninohjaajana Haarlan koululla helmikuussa 2017. Koulu oli jo Minnan lasten koulunkäynnin ajoilta hänelle tuttu.
Tuula Rankonen kehuu Minna Kielon aktiivisuutta oman tilanteen selvittämisessä. Lisäksi hän korostaa Minna Kirkkolan avointa suhtautumista prosessiin.
- Esimiehet voivat joissain tapauksessa suhtautua ennakkoluuloisesti työntekijöihin, jotka etsivät työkokeilu- tai uudelleensijoittumispaikkaa, Tuula Rankonen lisää.
Alalle kouluttautumisesta turvaa tulevaisuudelle
Työkykyprosessi ja siihen liittyvät vaiheet eivät välttämättä ole laajasti tiedossa.
- Haarlan koulussa työskentelee henkilö, joka on aikanaan uudelleensijoittamisen avulla löytänyt sopivan ammatin itselleen. Olen keskustellut hänen kanssaan ja tunsin entuudestaan hänen tilanteensa. Työkykyprosessissa en ole itse aiemmin ollut mukana, Minna Kirkkola kertoo.
Prosessiin liittyvien papereiden täyttäminen ja eteenpäin lähettäminen sujuivat hyvin, vaikka ennalta Minna Kieloa hieman hirvitti.
Työkokeilun jälkeen alkoivat koulunkäynninohjaaja-koulutuksen teoriaopinnot Turun AKK:ssa ja työhönvalmennus Haarlan koulussa.
Minnan opiskelumotivaatiosta kertoo jotain sekin, että hän suoritti koulutuksen valmiiksi kuukautta ennen määräaikaa.
- Rakastin hammashoitajan työtä enkä koskaan ajatellut, että jossain vaiheessa joutuisin vaihtamaan alaa. Siksi työstin luopumista pitkään, Minna Kielo toteaa.
- Epätoivon hetket kuuluvat prosessiin. Kun työntekijä suhtautuu positiivisella otteella tilanteeseensa, palikat yleensä loksahtelevat paikoilleen, Tuula lisää.
Minna joutui samalla luopumaan joistain harrastuksistaan.
- Toki edelleen teen käsitöitä, mutta en niin usein. Olen päässyt myös työssäni hyödyntämään käsityöinnostustani.
Kesälomalle rauhallisin mielin
Koulunkäynninohjaajana jokainen työpäivä on erilainen. Samat liikkeet ja työtehtävät eivät työssä toistu päivästä toiseen ja siksikin Minnan käsi on ollut lähes oireeton.
- Koulussa parasta ovat ihanat lapset, joilta saa aina vilpittömän palautteen. Työyhteisö on ottanut minut myös täydellä luottamuksella vastaan. Arvostus välittyy arjessa jokaisessa asiassa, Minna Kielo toteaa.
Elokuun 12. päivä Minna irtisanoutui hammashoitajan toimestaan ja samalla alkoi uusi vakituinen työ Haarlan koulun koulunkäynnin ohjaajana.
- Minna on tärkeä osa Haarlan koulun erinomaista työyhteisöä, Minna Kirkkola puolestaan lisää.
Mitä mietteitä Minna Kirkkolalla on herännyt prosessin aikana?
- Prosessi on alusta asti ollut positiivinen kokemus. Oli tärkeää tavata eri toimialojen edustajia seurantapalavereissamme. Minna ja minä saimme kertoa tapaamisissa kuulumisemme ja saimme aina kannustusta ja hyvän mielen aikaansaanutta tukea. Meitä ei missään vaiheessa jätetty omillemme, vaan prosessin johto ja organisointi olivat Tuulan ammattimaisessa otteessa.
- Rohkaisen myös kaupungin esimiehiä tarttumaan mahdollisuuteen tarjota työkokeilupaikka tai työllistää uudelleenkouluttautumisen reittiä kulkenut henkilö, Minna Kirkkola lisää.
Myös Minna Kielo on tyytyväinen.
- Ikinä aiemmin en ole odottanut kesälomaa näin rauhallisin mielin. Aiemmin olen aina miettinyt sitä, miten töitäni voidaan räätälöidä, jotta voisin jatkaa työssäni. Nyt minulla on työ, johon olen kouluttautunut ja jota pystyn tekemään täysipainoisesti ja täydellä sydämellä, Minna Kielo iloitsee.