Esimiehen normipäivä
Kevan Työelämäpalvelut ja Valtiokonttorin Kaikupalvelut toteuttivat yhteistyönä Hyvä esimiestyö muutoksessa -työpajan. Oulussa 17.9.2015 pidettyyn pajaan osallistui esimiehiä ja kehittäjiä eri puolilta Pohjois-Suomea. Pajassa tutkittiin, miten esimies voi nähdä, ymmärtää ja toimia erilaisissa muutostilanteissa.
Esimiehen normipäivä
Esimies on varannut itselleen aikaa pysähtyä muutoksessa. Kevan ja Valtiokonttorin järjestämä Muutostyöpaja tarjoaa siihen hyvän tilaisuuden: ajan ja paikan, jossa esimieskollegat voivat keskustella työstään muutoksessa. Päivä alkaa suunnitellusti, vaan eipä aikaakaan, kun rajalta soitetaan ja kerrotaan esimiehelle, että viikonlopun aikana on tulossa satoja ihmisiä hakemaan turvaa. Esimies luopuu itselleen varaamastaan ajasta ja lähtee järjestelemään yösijoja. Toisen organisaation henkilöstöjohtaja kirjoittaa illan myöhäisinä tunteina henkilökunnalle toiminta-ohjeita perjantain mielenilmaukseen liittyen. Hänkin lähtee kesken työpajan huolehtiakseen töiden sujumisesta perjantaina. Kolmannella esimiehellä ajatukset ovat muutoskeskusteluiden käymisessä, ajassa muutoksen jälkeen, omassa jaksamisessa ja ajanhallinnassa. Neljäs etsii parasta mahdollista vaihtoehtoa tilanteessa, jossa työntekijän työkyky on vähentynyt mutta töiden määrä ei.
Kolmiulotteista ajattelua
Miten esimies voi nähdä, ymmärtää ja toimia erilaisissa muutostilanteissa? Esimiehen normipäivässä on muutosta toisensa perään, samaan aikaan, rinnakkain ja limittäin, yllättäen ja ennakolta tiedettynä. Mieli leikittelee ajatuksella: Mitä jos muutokset oppisivatkin tulemaan hyvässä järjestyksessä yksi toisensa perään, eikä uusi alkaisi ennen kuin edellinen on loppunut. Tai jos kielenkäyttömme synnyttäisi uuden monikollisemman sanan yksikkömuotoisen muutos-sanan tilalle.
Ennakolta tiedettävissä tai nähtävissä olevan rinnalla on aina ollut uutta ja ennen näkemätöntä. Organisaatioelämä on jatkuvaa epäjatkuvuuksien ja jännitteiden virtaa: milloin työntekijät ovat aikaansa edellä, milloin esimies tai organisaatio - tai asiakas, joka pyytää sellaista, mitä vielä ei ole. Aikamme odottaa meiltä notkeutta ja ketteryyttä. On osattava nähdä, ymmärtää ja toimia tilanteessa oikealla tavalla. Mutta miten tämä tehdään - esimerkiksi esimiestyössä?
Yksi tapa on tutkia ja tunnistaa ajattelutapoja, omia ja muiden. Jos omia ajattelutapojaan katsoisi kuin elokuvaa, katsoisiko niitä kaksi- vai kolmiulotteisina? Minkälaisen maailman ajatusten kokonaisuus muodostaa? Miten asiat ja tapahtumat ovat suhteessa toisiinsa, miten edetään ja mitä työkaluja käytetään?
Työpajassamme tutkimme systeemisen ja kompleksisen ajattelutavan malleja. Näissä malleissa ihmisten tekemistä ja ihmisten keksimiä systeemejä kuvataan kahden, kolmen tai useamman ulottuvuuden avulla. Syntyy vaikutelma kolmiulotteisuudesta.
Kolmiulotteinen ajattelun avulla voi ymmärtää samaan aikaan läsnä olevia ja toisiinsa vaikuttavia asioita: toimintaympäristöjen erilaisuutta ja sitä kautta käsityksiä siitä, mikä on syy ja seuraus, miten johdetaan, tehdään päätöksiä ja toimitaan. Kolmiulotteisen jäsentelyn avulla voi tutkailla miten yhteisymmärrys tai toiminnan varmuus rakentuu ja muuttuu tai minkälaista osaamista organisaatiossa tarvitaan pysyvässä, kehittävässä tai uudistavassa toiminnassa.
Monipuolinen harjoittelu pitää kunnossa
Liikunta-alan perusviesti on, että ihminen pysyy kunnossa monipuolisen liikunnan avulla. Kompleksinen maailmamme tarjoaa monta hyvää tilaisuutta harjoitella kolmiulotteista ajattelua, vaikkapa näin:
- Millaisena näen maailman: minkälaisia ulottuvuuksia siinä on?
- Minkälaisen tiedon avulla teen havaintoja ja tulkitsen niitä?
- Kykenenkö tunnistamaan mikä toistuu tai on erilaista?
- Mikä estää tai mahdollistaa muuttumisen?
- Mitä voin tehdä seuraavaksi ja miten pääsen sinne?
Työpajamme asettui tilanteeseen, jossa Pohjois-Suomeen oli saapumassa uusia pakolaisia ja Etelä-Suomessa oltiin järjestämässä mielenilmaus. Näillä molemmilla oli vaikutuksensa työn sujumiseen. Näyttää siltä, että hyvälle esimiestyölle muutoksessa ja kolmiulotteisen ajattelun harjoittelulle tarjoutuu vielä monta hyvää tilaisuutta.