Blogi 10.4.2019 Reija Hyvärinen

Hyvää tekevä hurahdus – vaikka joka päivä!

Työelämä
Työelämä

Tunnustan: olen hurahtanut! Uusi inspiraationi lähde on pieni, ihana hyvinvointiappi kännykän näytöllä. ”Impressive!”. ”Great work”. ”Try a little harder!”. ”Congratulations!”, se kannustaa minua juoksulenkillä ja iltapalalla.

Se kehuu minua, kun olen mennyt ajoissa nukkumaan ja peukuttaa, kun olen nukkunut riittävän pitkään. Se jakaa minulle yllättäviä hymyjä, ja jännittävää: ilahdun niistä oikeasti! Lenkillä askeleeni pitenee, kun appiystävä kannustaa pidentämään askelta. Kehut siivittävät suoritusta, vaikka varsin hyvin tiedän, että ystäväni on kymmenissä miljoonissa älypuhelimissa toimiva applikaation algoritmi.

Miten paljon tehokkaammin toimisinkaan, jos kannustaja olisi apin sijaan oikea ihminen? Mitä tästä voi oppia?

Sano ääneen hyviä asioita, jotka ovat oikein ja totta

Mietitään juoksulenkin sijaan työelämää.

Minkälaisissa tilanteissa sinun työsi on lähtenyt oikein lentoon? Muistatko? Mistä sinulle on tullut työssä yllättäen hyvä mieli, mikä on kirittänyt suoritusta? Kaikesta työssä viettämästämme ajasta; tunneista, päivistä, vuosista, vain harvat hetket jäävät mieleen, muuttavat toimintaa ja vaikuttavat.

Liian usein vaikuttavat sanat saavat aikaan polttavaa häpeää, nolouden tai riittämättömyyden tunteita, jotka eivät unohdu. Kun kerran menettää kasvonsa, sitä ei unohda ikinä. Karvas kokemus jää poltinmerkkinä sieluun ja jättää joskus ikuiset arvet.

Mutta myös vilpittömän kehun ja kiitoksen muistaa. Loistavia ilon ja menestyksen hetkiä on varmasti jokaisella työhistoriassa. Monesti nämä kokemukset liittyvät yhdessä jaettuun onnistumiseen ja ääneen sanottuun positiiviseen palautteeseen. Hyvät hetket liittyvät aikaan työkavereiden kanssa. Oppimiseen, itsensä ylittämiseen.

Kuitenkin arki, maanantaista perjantaihin, kahdeksasta neljään. Se jää harvoin mieleen. Suurin osa työelämästä on arkea.

Siksi on tärkeää tiedostaa, kuinka pienillä asioilla arjessa voi rakentaa luottamusta, hyvää vuorovaikutusta ja luoda näin tärkeitä edellytyksiä hyvälle työlle.

Hyvän vuorovaikutuksen lähtökohta on arvostava kohtaaminen: jokainen työpaikalla haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Siksi jokainen, joka keskittyy vuorovaikutuksessa toiseen enemmän kuin itseensä, on jo onnistumisen polulla. Keskittyminen työkaverin vahvuuksiin ja piilossa olevan potentiaalin näkemiseen, saa hänet loistamaan.

Siksi pienillä, toistuvilla teoilla arjessa on työelämässä valtava merkitys.

Mitä nämä pienet, arjen teot ovat käytännössä? Ensinnäkin: voit näyttää ilmeellä ja eleillä, että jo pelkkä toisen tapaaminen ilahduttaa sinua. Pane kännykkä pöydälle, äänettömälle, ja käännä rintamasuunta kohti keskustelukumppania. Katso silmiin. Kysy, mitä toiselle kuuluu. Huomaa yksityiskohdat. Kysy lisää.

Anna palautetta ja rohkaise. Sano ääneen asioita, jotka ovat vilpittömiä ja totta. Kiitä ja kehu aina kun voit. Tähän ei aplikaatioita ja sovelluksia tarvita.

Toista tätä. Ja toista. Ota mallia älypuhelimen iloisesta pikkuystävästä! Näin kuluu arki ja aika. Ehkä vuoden kuluttua huomaat, kuinka työyhteisö ympärilläsi on noussut hitaasti ja varmasti lentoon! Mikä tässä on muka vaikeaa? Mikä estää minua aloittamasta jo huomenna? Mikä estää sinua?

Kirjottaja Reija Hyvärinen
Reija Hyvärinen Viestintäjohtaja

Intohimona coaching ja viestinnän strateginen johtaminen. Vastaan myös Kevan brändistä ja vastuullisuudesta. 

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia