Blogi 16.4.2020 Kati Korhonen-Yrjänheikki

Miten selviytyä poikkeustilanteessa erittäin kuormittavassa työssä?

Työkyky Korona
Työkyky Korona

Koronan aiheuttama poikkeustilanne on heittänyt koko yhteiskunnan kertaheitolla opettelemaan uimataitoja suoraan syvässä vedessä. Yhteisön kykyyn selvitä muutostilanteesta, ja reivata uusiksi toimintatapoja, vaikuttaa suuresti psykologinen turvallisuuden kokemus työyhteisössä.

Poikkeustilanteessa julkisen alan työn merkitys tulee erityisen näkyväksi. Kiitos, että te vakuutettumme julkisella alalla kannattelette nyt meitä kaikkia suomalaisia yli korona kriisin. Moni teistä asettaa riskialttiiksi myös oman terveytensä ja hyvinvointinsa, jotta selviäisimme tästä kriisistä yhteiskuntana mahdollisimman vähäisin vaurioin.

Nyt punnitaan työyhteisöjen laatu

Poikkeuksellisen kuormittavia työtilanteita on tällä hetkellä monessa julkisen alan työtehtävässä.

Osa terveydenhuollon henkilöstöstä joutuu nyt tavallista lyhyemmällä perehdytyksellä erittäin vaativiin tehohoidon tehtäviin. Tarvitaan rohkeutta toimia epävarmassa tilanteessa. Siihen liittyy olennaisesti kyky sietää epävarmuutta ja kiivetä pelon yli.

Kun luottamus on yhteisössä korkealla, uskalletaan näyttää pelko ja haavoittuvuus. Tehdä tunteet näkyväksi, puhua onnistumisista ja epäonnistumisista sekä löytää yhdessä uusia toimintatapoja. Työyhteisössä aktiivinen kuunteleminen, tunteiden tunnistaminen ja ääneen sanoittaminen antaa kollektiivista voimaa selvitä kuormittavissa tilanteissa.

Kun työyhteisö on avoin, lämmin ja kannatteleva, painava henkinen taakka on huomattavasti helpompi kantaa. Jokaisella on silti lisäksi myös itse vastuuta huolehtia omasta jaksamisestaan.

Mitä itse voi tehdä oman kuormituksensa hallitsemiseksi?

  • Ole armollinen itseäsi ja toisia kohtaan. Jokainen tekee parhaansa ja se riittää.
     
  • Huolehdi omasta energiatason perustasta niin hyvin kuin suinkin pystyt: riittävä uni, säännöllinen ruokailu ja virkistävä liikunta on hyvinvoinnin perusta. Kukaan ei pysty kuukausikaupalla venymään ja auttamaan muita, jos ei pidä huolta myös itsestään.
     
  • Pidä kiinni sinulle erityisen tärkeistä voimaa antavista asioista, joilla vahvistat palautumistasi. Lukeminen, podcastit, leffat, neulominen, juokseminen tai mikä muu asia antaa sinulle arjen iloa ja vahvistaa hyvinvointiasi.
     
  • Ota työssä vähintään muutaman minuutin mikrotaukoja. Arjessa todennäköisesti monella julkisen alan työpaikalla päivät ovat nyt ylipitkiä, taukoja vähän ja jatkuvasti on edessä vaativia ja uudenlaisia tilanteita. Pienetkin palautumisen hetket ovat arvokkaita.
     
  • Vaikeassa paikassa keskity tietoiseen hengittämiseen. Tietoinen läsnäolo ja hengitykseen keskittyminen auttaa tekemään parempia päätöksiä voimakkaassa kuormitustilanteessa ja kestämään painetilanteita.
     
  • Nimeä omat tunteesi ja tuntemuksesi. Omien tunteiden ja tuntemusten nimeäminen, kuten väsymys, suru tai pelko, auttaa hallitsemaan raskasta henkistä kuormaa.
     
  • Sanoita ja jaa tuntemuksiasi keskusteluissa. Keskustele työpaikalla esimiehesi ja kollegojesi kanssa. Voit hakea apua myös HR:n kautta. Myös perhe, ystävät ja muut läheiset ovat tärkeitä tukipilareita vaikeina hetkinä.
     
  • Pyydä - ja tarvittaessa vaadi - välitöntä apua kuormitustilanteessa, jota et pysty enää omilla keinoillasi käsittelemään. Hae tarvittaessa apua myös työterveyshuollosta.

Koronakriisin tuoma epävarmuus, huoli terveydestä ja toimeentulosta sekä poikkeuksellinen kuormitus työssä ja kotona puskee meitä suomalaisia yhteisönä ja yksilöinä epämukavuusalueelle. Emme aina voi valita olosuhteitamme, mutta voimme valita suhtautumisemme elämän eteen heittämiin haasteisiin.

Lisää tietoa mielenterveystaitojen vahvistamisesta ja maksutonta apua kriisitilanteessa löydät esimerkiksi Suomen Mielenterveys ry:n verkkosivuilta mieli.fi.

Kirjottaja Kati Korhonen-Yrjänheikki
Kati Korhonen-Yrjänheikki Kirjoittaja toimi työnantaja-asiakkuus- ja työkykyjohtaja

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia