Yhteystiedot ja asiointi
Hoida eläkeasioitasi verkossa milloin haluat Omat eläketietosi -palvelussa.
Asiakaspalvelumme auttaa myös puhelimitse arkisin. Katso puhelinnumero ja palveluajat Yhteystiedot-sivulta.
Voit tehdä eläkkeen aikana ansiotyötä. Eläkkeen aikana tehdystä työstä kertynyttä eläkettä pitää aina hakea.
Voit työskennellä ilman tulorajoituksia
Ansaintarajoja eli rajoituksia tuloille on, jos työskentelet
Kun työskentelet eläkkeen aikana, siitä kertyy lisää eläkettä 1,5 % vuodessa. Eläkettä kertyy 68, 69 tai 70 vuoden ikään asti riippuen syntymävuodestasi. Näistä ansioista pitää maksaa myös eläkevakuutusmaksut.
Eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri näyttää, kuinka paljon työn tekeminen eläkkeen aikana on kerryttänyt sinulle lisää eläkettä. Laskuri on käytössäsi Omat eläketietosi -verkkopalvelussa, jos olet vanhuuseläkkeellä, työkyvyttömyyseläkkeellä, kuntoutustuella, osatyökyvyttömyyseläkkeellä tai osakuntoutustuella ja sinulla on eläkkeen rinnalla tehtyä työtä eli olet joko parhaillaan töissä tai eläkkeen aikainen työsuhteesi on päättynyt. Omat eläketietosi -palveluun
Työeläkeotteeltasi näet vain ne työsuhteet ja ansiot, joista sinulle ei ole vielä myönnetty eläkettä.
Eläkkeen rinnalla tehdystä työstä kertynyttä eläkettä pitää aina hakea. Helpoiten haet eläkkeen Omat eläketietosi -palvelun vanhuuseläkehakemuksella.
Eläkettä ja palkkaa verotetaan eri tavalla. Tarvitset sen vuoksi kaksi verokorttia, toisen nykyisen eläkkeesi maksua varten ja toisen työntekoa varten, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa. Lue lisää: Eläkkeen verotus
Työnteko voi vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.
Lisätietoja Kelan sivuilta: Eläkkeensaajan asumistuki (Kela.fi).
Eläkettä kertyy myös omaishoitajan tai perhehoitajan palkkioista ja myös näistä peritään eläkemaksut. Lue lisää: Omais- ja perhehoitajat
Voit työskennellä vanhuuseläkkeellä niin paljon kuin haluat. Voit tehdä kokoaikaista työtä, osa-aikaista työtä tai pätkätyötä, tällä ei ole eläkkeen maksamisen kannalta mitään merkitystä. Työnteko ei vaikuta sinulle jo maksettavaan vanhuuseläkkeeseen mitenkään.
Työn teosta kertyy uutta eläkettä eläkkeen kertymisen yläikärajaan saakka. Eläkkeen kertymisen yläikäraja määräytyy syntymävuotesi perusteella.
Syntymävuosi | Eläkkeen kertymisen yläikäraja |
1955 | 68 v |
1956 | 68 v |
1957 | 68 v |
1958 | 69 v |
1959 | 69 v |
1960 | 69 v |
1961 | 69 v |
1962–1964 | 70 v |
1965– | vahvistetaan myöhemmin |
Voit jatkaa työntekoa yläikärajan täyttämiskuukauden jälkeenkin. Näistä ansioista ei peritä työeläkemaksuja, joten niistä ei kerry myöskään uutta eläkettä.
Omat eläketietosi -palvelussa on eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri, joka näyttää, kuinka paljon työn tekeminen eläkkeen aikana on kerryttänyt sinulle lisää eläkettä.
Näet laskurissa, mikä vanhuuseläkkeesi määrä tulee olemaan kokonaisuudessaan eläkkeen kertymisen yläikärajassa.
Näet tämän laskurin Omat eläketietosi -palvelussa, jos
Työsuhteesi on ensin päätyttävä, jotta sinulle voidaan myöntää vanhuuseläke.
Jos haluat työskennellä vanhuuseläkkeen ohella, tee työnantajan kanssa uusi työsopimus. Voit tehdä työsopimuksen aiemman työnantajasi ja työpaikkasi tai uuden työnantajan kanssa.
Hae vanhuuseläkkeen aikana kertynyt eläke heti sen jälkeen, kun olet täyttänyt eläkkeen kertymisen yläikärajan. Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa eikä irtisanoutua, kun haet vanhuuseläkkeen aikaisesta työstäsi kertyneen eläkkeen.
Hae eläkettä Omat eläketietosi -palvelun vanhuuseläkehakemuksella.
Kevan asiakas voi saada eläkkeen maksuun myös automaattisesti
Voit saada tämän eläkkeen maksuun myös automaattisesti, jos käyt etukäteen antamassa suostumuksesi eläkkeen myöntämiseen Omat eläketietosi -palvelussa. Kun olet antanut suostumuksesi, sinun ei tarvitse enää muistaa hakea eläkettä.
Toimi näin:
Myönnämme eläkkeen sinulle automaattisesti eläkkeen kertymisen yläikärajassa. Huomaathan kuitenkin, että eläkeasiasi otetaan käsittelyyn eläkkeen alkamiskuukauden 8. päivän jälkeen, jolloin kaikki eläkkeeseen oikeuttavat ansiosi ovat tulorekisterissä. Annamme sen jälkeen päätöksen eläkkeestä, minkä jälkeen sen maksaminen voi alkaa.
Voit hakea eläkkeen aikaisesta työstä kertyneen eläkkeen jo ennen yläikärajaa, jos
Edellä mainitussa tapauksessa eläke myönnetään kuitenkin aikaisintaan ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lisäksi työsi tulee olla päättynyt.
Voit osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen aikana työskennellä aivan kuten ennenkin, vähentää työskentelyä tai lopettaa työnteon kokonaan. Voit myös vaihtaa työnantajaa tai toimia yrittäjänä.
Mahdollisista työajan muutoksista sinun tulee sopia työnantajan kanssa.
Osittaisen vanhuuseläkkeen aikaiset ansiot eivät vaikuta eläkkeesi määrään.
Työajan tai ansioiden muutoksista tai työnteon lopettamisesta ei tarvitse ilmoittaa Kevaan. Keva ei seuraa työtulojasi.
Lue myös
Osittainen varhennettu vanhuuseläke – Vanhuuseläkkeelle siirtyminen
Voit työskennellä työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutustuen, osatyökyvyttömyyseläkkeen tai osakuntoutustuen aikana, kunhan ansiosi pysyvät sinulle lasketun ansaintarajan sisällä.
Jos teet eläkkeen aikana työtä, siitä kertyy uutta eläkettä. Hae tämä eläke erikseen, kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi ja työsi on päättynyt. Tämä uusi eläke lisätään vanhuuseläkkeeseen. Hae eläke Omat eläketietosi -palvelun vanhuuseläkehakemuksella.
Ansaintaraja on henkilökohtainen. Se lasketaan työkyvyn heikentymistä edeltävien viiden vuoden ansioiden keskiarvosta. Ansaintaraja ei tämän jälkeen vaihtele palkan tai työtuntien mukaan. Jokaisen vuoden alussa ansaintarajaan tehdään indeksitarkistus ja sen määrää korotetaan palkkakertoimella.
Ansaintaraja koskee kaikkia seuraavia tuloja:
Ansaintaraja ilmoitetaan aina bruttona.
Näet ansaintarajasi Omat eläketietosi -palvelusta
Kelan maksaman työkyvyttömyyseläkkeen ansaintarajat
Vuosiloma ei vaikuta eläkkeen maksamiseen.
Jos ansiosi ylittyvät ennen eläkkeen alkamista ansaittujen loma-ajan palkkojen ja lomarahojen vuoksi, näillä tuloilla ei ole vaikutusta eläkkeen maksamiseen.
Muulloin lomaraha jaksotetaan koko vuoden työtuloksi ja sen tulee mahtua henkilökohtaiseen ansaintarajaasi. Eläkettä ei pääsääntöisesti jätetä lepäämään, jos ansiot ylittyvät ainoastaan lomarahan takia.
Palkankorotukset eivät korota ansaintarajaa.
Kerran vuodessa maksettava tulospalkkio ei vaikuta eläkkeen maksamiseen eikä ansaintarajaasi.
Jos teet töitä yrittäjänä ja olet ottanut yksityisestä eläkevakuutusyhtiöstä YEL-vakuutuksen, seuraamme näitä ansioita vahvistetun työtulon perusteella.
YEL-työtulon alaraja vuonna 2025 on 9 208,43 euroa vuodessa. Jos yrittäjän työpanos jää alle YEL-vakuuttamisen alarajan, ei näitä yrittäjätuloja katsota työansioiksi.
Muulle kuin osakkaalle työpanoksen perusteella maksetut osinkotulot otetaan huomioon työansioina.
Muusta kuin julkisesti noteeratusta yhtiöstä saatu osinko on ansiotuloa (verotettavaa palkkaa tai työkorvausta) siltä osin kuin osingon jakoperusteena on osingon saajan työpanos. Yhtiön osakkaan nostamaa työpanokseen perustuvaa osinkoa koskevaa säännöstä sovelletaan osinkoon, joka maksetaan 1.1.2021 tai sen jälkeen.
Myös toimeksianto- tai konsulttisopimuksen perusteella julkiselle sektorille tehty työ saattaa kuulua toimeksiantosuhteena eläketurvan piiriin. Nämä ansiot otetaan huomioon eläkkeensaajan työansiona. Edellytyksenä on, ettei toiminta kuulu YEL:n piiriin eikä toimintaa harjoiteta yhtiön tai muun yhteisön nimissä.
Lähetämme sinulle ansaintarajan ylityksestä tiedon, jos työansiosi ovat ylittäneet ansaintarajasi vähintään kahden kuukauden ajan. Saat tiedon Omat eläketietosi -palveluun sekä lisäksi kirjeitse, jos et ole tilannut paperitonta palvelua.
Jos ansaintarajan ylitys on tilapäistä, eikä se jatku vähintään kolmea perättäistä kuukautta, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä Kevaan.
Jos työansiosi ylittävät ansaintarajasi vähintään kolmena perättäisenä kuukautena, eläkkeesi voidaan jättää lepäämään. Lue tarkemmin alempaa.
Työkyvyttömyyseläkkeesi voidaan muuttaa osatyökyvyttömyyseläkkeeksi, jos työansiosi ovat 40–60 % vakiintuneesta keskiansiosta ja ansioiden muutoksen arvioidaan kestävän vähintään vuoden.
Jos saat tuloja yli oman ansaintarajasi vähintään kolmen kuukauden ajan, Keva keskeyttää eläkkeesi maksamisen. Tätä kutsutaan eläkkeen lepäämään jättämiseksi.
Eläkkeen lepäämään jättämisellä tuetaan työssäkäynnin kokeilemista ilman pelkoa eläkkeen menettämisestä. Tavoitteena on työkyvyttömyyseläkkeellä ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevien ihmisten palaaminen heille sopivaan työhön.
Eläkkeen voi jättää lepäämään vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi. Jos teet töitä ja tulosi ylittävät ansaintarajasi yli kaksi vuotta, Keva lopettaa eläkkeesi kokonaan.
Kun ansaintarajasi ylittävä työssäkäynti loppuu eli eläke ei ole enää lepäävä, eläkkeen maksu jatkuu pyynnöstäsi. Ilmoita tästä Kevaan vapaamuotoisella viestillä Omat eläketietosi -palvelussa kohdassa Omat viestit.
Eläkkeen voi jättää uudelleen lepäämään jo kuukauden tauon jälkeen.
Tee ilmoitus eläkkeen lepäämään jättämisestä hyvissä ajoin ennen työn aloittamista, jotta eläkettä ei tarvitse periä takaisin.
Tee ilmoitus Omat eläketietosi -palvelussa kohdassa Eläkkeensaajan palvelut > Ilmoita muutoksista > Ilmoitus eläkkeen lepäämään jättämisestä.
Jos et voi käyttää Omat eläketietosi -palvelua, voit täyttää alla olevan lomakkeen Ilmoitus eläkkeen jättämisestä lepäämään, jonka voit postittaa kirjeitse Kevaan osoitteeseen: Keva, 00087 KEVA.
Ilmoitus eläkkeen jättämisestä lepäämään.pdf (39 kb)Jos työskentelet eläkkeen aikana tai sen jälkeen, siitä kertyy uutta eläkettä. Hae eläke, kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi ja työsi on päättynyt. Tämä uusi eläke lisätään vanhuuseläkkeeseen.
Omat eläketietosi -palvelun ”Eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri” näyttää, kuinka paljon eläkettä sinulle on kertynyt.
Helpoiten haet tätä eläkettä Omat eläketietosi -palvelussa vanhuuseläkehakemuksella.
Jos olet työskennellyt osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana, eläkkeen aikaisista ansioista on kertynyt sinulle uutta eläkettä.
Hae eläkkeen aikaisesta työstä kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella. Helpoiten haet eläkettä Omat eläketietosi -palvelussa vanhuuseläkehakemuksella.
Hae eläkkeen aikaisesta työstä kertynyt eläke alkamaan samasta ajankohdasta, kun osatyökyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Työsi pitää tässä tapauksessa päättyä viimeistään vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana.
Jos osatyökyvyttömyyseläkkeen aikainen työsi on päättynyt jo aiemmin, voit saada siitä kertyneen eläkkeen vasta silloin, kun eläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi.
Jos haluat tämän jälkeen aloittaa uuden työsuhteen vanhuuseläkkeen aikana, katso ohjeet kohdasta Työnteko vanhuuseläkkeellä.
Sinun ei ole pakko päättää työsuhdettasi, kun eläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Voit jatkaa työskentelyä edelleen ja hakea siitä kertyneen eläkkeen vasta sitten, kun työsuhteesi päättyy.
Kun osatyökyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi, ansaintarajasi poistuu. Vanhuuseläkkeellä voit siis työskennellä ilman ansaintarajaa.
Työskentelystä kertyy uutta eläkettä eläkkeen kertymisen yläikärajaan saakka. Kun olet täyttänyt yläikärajan, hae eläke, vaikka työsuhteesi jatkuisikin edelleen.
Ansioista, jotka on maksettu yläikärajan täyttämisen jälkeen, ei enää kerry uutta eläkettä.
Jos aloitat uuden työsuhteen vanhuuseläkkeen aikana, katso ohjeet kohdasta Työnteko vanhuuseläkkeellä.
Voit tehdä töitä työuraeläkkeen aikana. Huomioi kuitenkin ansaintaraja – voit ansaita enintään 986,30 euroa kuukaudessa vuoden 2025 tasossa.
Jos ansiosi nousevat tätä suuremmiksi, voit jättää eläkkeen lepäämään kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Kun ansiosi alenevat alle 986,30 euroon, voidaan eläkettä taas maksaa.
Jos teet työuraeläkkeen aikana työtä, siitä kertyy sinulle lisää eläkettä. Hae eläke, kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi ja työsi on päättynyt. Tämä uusi eläke lisätään vanhuuseläkkeeseen. Hae eläke Omat eläketietosi -palvelun vanhuuseläkehakemuksella.
Hoida eläkeasioitasi verkossa milloin haluat Omat eläketietosi -palvelussa.
Asiakaspalvelumme auttaa myös puhelimitse arkisin. Katso puhelinnumero ja palveluajat Yhteystiedot-sivulta.