Työterveysyhteistyön kehittäminen

Sujuva työterveysyhteistyö on olennainen osa työkykyjohtamista. Työterveysyhteistyöllä edistetään työkykyä ja työurien jatkamista yhdessä työnantajan, työntekijöiden sekä työterveyshuollon kanssa.

Tarpeiden mukaan kohdistettu ja toimiva työterveyshuolto on keino tukea työkykyä ja investointi hyvinvoivaan henkilöstöön: yhteistyön tarkoitus on, että osapuolilla on yhteinen käsitys henkilöstön tilanteesta, työpaikan turvallisuudesta sekä terveyteen ja työkykyyn liittyvistä tekijöistä.

Palvelumme työnantajille

Tuemme työnantajia työterveysyhteistyön kehittämisessä. Autamme organisaatioita arvioimaan työterveysyhteistyön toimivuutta ja rakentamaan työterveyshuollon kanssa yhteisiä toimintatapoja henkilöstön työssä jatkamisen tukemiseksi.

  • Työterveysyhteistyön arviointikysely tuo näkyväksi yhteistyön nykytilan, vahvuudet ja mahdolliset konkreettiset kehittämiskohteet 
  • Tarjoamme Oppimisympäristössä perustiedot työterveysyhteistyön kehittämiseen. Oppimisalue ”Työterveysyhteistyö” sisältää koulutusmateriaalia, case esimerkkejä, työpohjia ja linkkivinkkejä vaikuttavan työterveysyhteistyön suunnitteluun ja johtamiseen. Työterveysyhteistyö-oppimiskokonaisuus on Oppimisympäristön osiossa "Työkykyjohtamisen ja työterveysyhteistyön kehittäminen". Oppimisalueen sisällöt:
    • Työterveysyhteistyön johtamisen työpohjat
    • Muokattavat diapohjat työterveysyhteistyön kehittämiseen, tavoitteiden asettamiseen, toimenpiteiden ja mittareiden suunnitteluun ja seurantaan
    • Työterveysyhteistyön prosessit (työpaikkaselvitys, työterveysneuvottelu)
    • Työterveyshuollon kilpailuttaminen
    • Tutkittua tietoa työkyvyn johtamisesta ja työterveysyhteistyöstä

Palvelumme työterveyshuolloille

Tarjoamme työterveyshuolloille koulutusta työterveysyhteistyön kehittämisestä, työkyvyn arvioinnista sekä keinoista tukea työntekijöitä, joiden työkyky on alentunut tai vaarassa alentua.

Tietoa työterveyshuolloille -sivulla on koottuna hyödyllisiä linkkejä, materiaaleja ja tietoa asioista, jotka tulevat usein vastaan työkykyprosessissa.

Vaikuttavan työterveysyhteistyön edellytykset

Työterveysyhteistyön lähtökohta on strateginen työkykyjohtaminen. Työnantajan työkykyjohtamisen tavoitteet ohjaavat työterveysyhteistyötä.

Vaikuttava työterveyshuolto edellyttää toimivaa yhteistyötä työnantajan ja työterveyshuollon välillä: työterveysyhteistyötä johtaa työnantaja. Työnantaja myös määrittelee tarpeet työterveysyhteistyölle, mutta voi hyödyntää työterveyshuollon osaamista tarpeita ja tavoitteita määritellessään.

Työterveyshuolto tukee työnantajan tavoitteita tuottamalla tarpeisiin vastaavaa palvelua.

Työterveysyhteistyö perustuu yhdessä laadittuun toimintasuunnitelmaan, joka pohjautuu työnantajan strategiaan.

Hyvin toimiva työterveysyhteistyö edellyttää tiivistä yhteistyötä, jossa yhteisistä toimintatavoista ja vastuista on sovittu selkeästi. Toiminnalle on asetettu tavoitteita ja mittareita, joilla tavoitetasojen saavuttamista voidaan seurata. Lisäksi se edellyttää johdon sitoutumista sekä aktiivista ja näkyvää osallistumista