Keva on laatinut vuosittain ennusteen kunta-alan ja valtion työntekijöiden eläköitymisestä. Nyt ennuste on laskettu myös kirkon työntekijöille. Sen mukaan kirkon vajaasta 14 000 vakuutetusta noin 39 % eli noin 5 400 henkilöä on siirtymässä eläkkeelle seuraavien 10 vuoden aikana. Lähivuosina eläkkeelle siirtyy noin 550 henkilöä vuodessa.
Kirkon alalla ammattiryhmien välillä on eroja lähivuosien arvioidussa eläköitymisessä. Voimakkainta eläköityminen on mm. toimistotyön esimiesten, hallintojohtajien ja laskentatoimen asiantuntijoiden ammateissa, joissa yli puolet nykyisistä työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa. Pienintä eläköityminen taas on mm. musiikin opettajien, tiedottajien ja lastenkerhojen ohjaajien ammattiryhmissä, joissa alle kolmasosa nykyvakuutetuista jää kymmenen vuoden sisään eläkkeelle. Pappien ja diakonien ammattiryhmissä eläköityminen on keskitasoa.
Alueellisesti kirkon työntekijöiden eläköitymisen arvioidaan olevan voimakkainta Kuopion ja Mikkelin hiippakuntien alueella, pienintä Helsingin ja Espoon hiippakuntien alueella.
- Ennuste heijastelee työntekijöiden ikä- ja ammattirakennetta. Kirkon vakuutetut ovat keskimäärin iäkkäämpiä kuin kunta-alan tai valtion vakuutetut, ja tämä näkyy paitsi vanhuus-, myös työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuudessa, toteaa tilastoanalyytikko Petra Sohlman.
Julkisella alalla eläköityminen on kiivasta seuraavien kymmenen vuoden aikana
Julkisen alan työntekijöistä vanhuuseläkkeelle siirtyy seuraavien kymmenen vuoden aikana kunta-alalla arviolta noin 23 % nykyhenkilöstöstä, valtiolla noin 27 % ja kirkolla noin 30 %. Työkyvyttömyyseläkkeissä vastaavat luvut ovat kunta-alalla 10 %, valtiolla 7 % ja kirkolla 9 %. Kaiken kaikkiaan kunta-alalta on siis siirtymässä eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa 33 % nykyisistä työntekijöistä, valtiolta 35 % ja kirkolta 39 %.
- Seuraavien kymmenen vuoden aikana eläköitymistahti on kiivas julkisella alalla. Tämä haastaa työnantajat pohtimaan työjärjestelyitä ja miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, sanoo eläkejohtaja Eija Korhonen.
Kunta-alalla eläköidytään eniten hoito- ja opetusammateista
Kunta-alan tuore ennuste kertoo, että suurin osa tulevien vuosien eläkkeelle jäävästä henkilöjoukosta muodostuu suurimmista ammattiryhmistä, kuten hoitaja- ja opettaja-ammateista. Lähihoitajista eläkkeelle on siirtymässä noin 18 300 henkilöä, sairaanhoitajista noin 12 700 henkilöä ja peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajista noin 13 400 henkilöä kymmenen vuoden aikana.
Suhteellisesti eniten eläköityviä arvioidaan olevan mm. hierojien, ylihoitajien, kotipalvelutyöntekijöiden, ammattikorkeakoulujen yliopettajien ja mielenterveyshoitajien ammateissa. Pienintä eläköityminen on mm. ensihoitajien, nuoriso-ohjaajien ja erikoislääkärien ammattiryhmissä.
Alueellisesti kunta-alan eläköityminen on lähivuosina voimakkainta Pohjois- ja Itä-Suomessa, pienintä Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.
Valtion työntekijöistä eläköitymässä 35 % kymmenen vuoden kuluessa
Valtion työntekijöiden ennusteen mukaan suhteellisesti suurinta eläköityminen tulee lähivuosina olemaan mm. kartoituksen ja maanmittauksen erityisasiantuntijoilla, rakennusalan työnjohtajilla ja kirjanpidon sekä laskentatoimen asiantuntijoilla. Opettajien suhteellisen voimakas eläköityminen liittyy siihen, että 1970 ja sen jälkeen syntyneet opettajat eivät ole valtiolla vakuutettuina. Suhteellisesti pienintä eläköitymisen taas arvioidaan olevan sotilas- ja poliisiammateissa.
Hallinnonaloittain suurinta eläköityminen on maa- ja metsätalousministeriön ja valtiovarainministeriön aloilla, pienintä liikenne- ja viestintäministeriön ja puolustusministeriön hallinnonalalla.
Tutustu ennusteen tietoihin tarkemmin
Eläköitymisennusteen data on käytettävissä PowerBi-sovelluksella. PowerBi-raportin sivulla 2 on tarkemmat ohjeet tietojen selaamista varten.
Lisätiedot
Tilastoanalyytikko Petra Sohlman, p. 020 614 2851
Eläkejohtaja Eija Korhonen, p. 020 614 2474
Taustatietoa eläköitymisennusteesta
Ennusteessa on tarkasteltu vuoden 2020 lopun ns. työ- ja virkasuhteisten työeläkevakuutettujen, runsaan 527 000 kuntatyöntekijän, noin 102 000 valtion eläkejärjestelmän mukaan vakuutetun työntekijän sekä vajaan 14 000 kirkon työntekijän arvioitua vanhuus-, osatyökyvyttömyys- ja työkyvyttömyyseläkepoistumaa vuosina 2022–2041. Työntekijöihin on laskettu mukaan myös erilaisilla vapailla (perhevapaat tms.) olevat henkilöt, eikä lukua siten voi verrata suunnittelussa yleisesti käytettävään henkilötyövuosien määrään.
Ennusteen tarkoitus on mallintaa nimenomaan nykyisen henkilöstön eläköitymistä, eikä tulevaisuudessa työnsä aloittavia uusia työntekijöitä ole tämän johdosta otettu huomioon. Ennustamisen pohjalla ovat viime vuosien toteutuneet eläköitymiset ikärakenteen ja sen muutoksen, ammattiryhmät ja sukupuolen huomioon ottaen.