Satu siirtyi ammatinohjaajaksi kuntoutuksen avulla

Työkyky Asiakkaat kertovat
Työkyky Asiakkaat kertovat

Kun polvi ja peukalo alkoivat pahasti oireilemaan, päätti Satu Lehtonen, että työskentely puhtauspalvelualla täytyy lopettaa. Muutos pelotti, mutta pienen etsiskelyn ja Kevan tukeman ammatillisen kuntoutuksen jälkeen löytyi uusi ura ammatinohjaajana.

Satu Lehtonen oli 12 vuotta töissä puhtauspalveluissa Puolustuskiinteistöillä Kouvolassa. Hän viihtyi hyvin työssään, mutta pikkuhiljaa hänelle alkoi tulla puhtausalan työntekijöille tyypillisiä vaivoja.

- Peukalossani todettiin ensin nivelrikko vuonna 2020 ja pitkälle edennyt nivelrikko vuonna 2022. Lisäksi polvilumpiossa oli rustopehmentymää ja vauriota eli kondromalasia, johon ei ole korjaavaa hoitoa. Totesin, että jos jatkan tässä työssä, olen ennen pitkää työkyvytön, Satu kertoo.

- Lähdin itse hakemaan alan vaihtoa. Meillä oli kolmikantakeskustelut Puolustuskiinteistöillä, mutta heillä ei ollut tarjota minulle vaihtoehtoista työtä.

Satu sai työterveyshuollosta Pihlajalinnasta apua tilanteeseensa. Tulevan työuran pohdinnassa auttoi työkykyvalmentaja.

Ammatillista kuntoutusta piti hakea muutaman kerran

Keväällä 2022 Satu haki Kevasta ammatillista kuntoutusta. Ensimmäiseen hakemukseen hän sai Kevasta hylkäyksen. Polvivamma ei antanut riittäviä perusteita ammatilliseen kuntoutukseen.

- Ihmettelimme vähän työterveyslääkärin kanssa tilannetta. Mietimme, että yksi syy hylkäykseen olisi voinut olla se, että en ole ollut sairaslomilla. Olen luonteeltani sellainen, että en sairaslomalle helposti jää, Satu kertoo.

- Seuraavaksi kuvattiin peukalo uudelleen ja työterveyslääkäri kirjoitti uuden B-lausunnon, jossa korostettiin peukalon pitkälle edennyttä nivelrikkoa. Kesän lopulla 2022 Satu saikin Kevasta myönteisen päätöksen ammatilliseen kuntoutukseen.

Satun haaveissa oli aluksi kouluttautua laborantiksi. Keva ei kuitenkaan hyväksynyt tätä kuntoutussuunnitelmaa, sillä peukalon vamma todennäköisesti haittaisi laborantin työtä.

- Mietittiin työkykyvalmentajan kanssa sitten, mikä muu voisi olla minulle sopiva työ. Ammatin piti olla sellainen, jossa voin työllistyä palkkatyöhön. Päädyttiin ammatinohjaajan työhön. Voisin hyvin toimia puhtauspalvelualan ammatinohjaajana, sillä siihen minulla oli työkokemukseni kautta jo valmiudet.

Satu-Lehtonen-600x400.gif

Työkokeilu- ja oppisopimuspaikka löytyi Edukosta

Satu aloitti Kevan tuella kolmen kuukauden mittaisen työkokeilun ammatinohjaajana Edukossa eli Kouvolan Ammattiopistossa vuoden 2022 lopulla.

- Ammatinohjaaja toimii opettajan apuna. Opettaja opettaa teorian ja minä opastan käytännön työssä ja seuraan, miten opiskelija osaa tehdä työtä. Voin myös toimia opettajille apuna muissakin asioissa, missä vaan tarvitaan.

Ammatinohjaajia on ollut Edukolla pitkään, työtä voi tehdä myös ilman tutkintoa, jos on pitkä kokemus koulutettavalta alalta.

- Mietittiin kuitenkin Edukossa, että työkokeilun lisäksi olisi hyvä hankkia tähän sopivaa koulutusta. Päädyttiin siihen, että koulunkäynninohjaajan ammattitutkinto voisi olla minulle sopiva ja aloitin opiskelun Edukossa koulutussopimuksella tammikuussa 2023.

Koulunkäynninohjaajia työskentelee nykyään perusasteen lisäksi paljon myös toisella asteella. Toisella asteella on esimerkiksi erityisen tuen tarvitsijoita ja maahanmuuttajia, joille koulunkäynninohjaajista on paljon apua.

- Esimerkiksi puhtauspalvelualalla opiskelijoiden ikähaarukka on suuri ja alan vaihtajia on paljon. Maahanmuuttajia on opiskelijoissa paljon ja koska suomen kieli on harvan äidinkieli, niin opiskelu voi olla kielen takia haasteellista ja vaatii tukea. Suomen kielestä täytyy osata kuitenkin jo hyvät perusteet, jotta pääsee opiskelemaan.

- Elokuun alusta 2023 sain sitten oppisopimuspaikan ja toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen Edukossa. Keva maksaa oppisopimuksesta kuntoutusetuutta Edukolle. Eduko maksaa minulle palkan. Tavoitteenani on valmistua koulunkäynninohjaajaksi tammikuussa 2024, Satu kertoo.

- Oppisopimuksessa opiskelu on hyvin joustavaa ja käytännönläheistä. Minulla on vain pari varsinaista koulupäivää kuukaudessa. Muun ajan opin työtä tehden. Tutkinto koostuu tutkinnonosista, joista suoritetaan näytöt.

Satu kertoo myös, että hetken ajaksi tulot saattava tippua ammatillisen kuntoutuksen aikana. Esimerkiksi kuntoutusrahan verotus oli hänellä suurempi kuin palkan verotus.

- Se on kuitenkin vain hetkellistä. Ja opiskelun ajalta saan Kevasta kilometrikorvauksia ja kulukorvauksia.

Uusi ammatti vaikuttaa itselle sopivalta

Toukokuussa 2023 Satu irtisanoutui Puolustuskiinteistöistä. Se oli iso muutos ja ehkä vähän pelottavaakin vaihtaa lopullisesti alaa.

Uusi ammatti ammatinohjaajana vaikuttaa sopivalta ja työsopimus Edukoon on sovittu toistaiseksi.

- Nyt ei koske polvea eikä peukaloa. Työ on luonteeltaan enemmän sivusta katsomista ja neuvomista. Tässä pystyn varmaan olemaan eläkeikään saakka, Satu miettii.

- Minut on myös otettu Edukossa ilolla vastaan, ja opettajat ovat olleet minuun tyytyväisiä. Meillä on oikein hyvä tiimi täällä.

Satua on myös vähän houkuteltu jatkamaan opintoja. Jos hän opiskelisi ammattikorkeakoulussa pedagogisia opintoja, niin hän voisi siirtyä myös opettajaksi. Se jää vielä nähtäväksi.

Satu-Lehtonen-600x400_2.gif

Kannattaa uskaltaa vaihtaa alaa

Sadun mielestä kannattaa uskaltaa lähteä tuntemattomaan, vaikka alan vaihtaminen pelottaisikin.

- Kannattaa itse lähteä ajamaan asioita eikä odottaa, että terveys pettää. Terveys edellä kannattaa ajatella omaa uraa, Satu kiteyttää.