Olemme uudistuva, vastuullinen ja hyvinvoiva työyhteisö
Työyhteisömme ytimessä ovat luottamus, oikeudenmukaisuus ja erilaisuuden arvostaminen.
Luomme mahdollisuuksia kehittyä, oppia uutta ja edetä uralla.
Työelämän muuttuessa tunnistamme liiketoiminnan tarpeet, ne ohjaavat osaamisen ja kyvykkyyksien kehittämistä.
Edistämme tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä monimuotoisempaa työelämää.
Huolehdimme työkyvystä.Emme hyväksy epäasiallista käytöstä.
Strategiset tavoitteet ohjaavat henkilöstöjohtamista
Kevalla on vuoteen 2027 tähtäävä strategia. Strategia edellyttää mm. entistä tehokkaampaa toimintaa ja Kevan uudistumista.
Osaamista kehitetään jatkuvasti, työhömme tulee lisää kehittämistehtäviä ja rutiiniluonteisia tehtäviä pyritään automatisoimaan. Työt edellyttävät itsensä kehittämistä ja asiakkuusajattelun korostamista.
Kevan hallitus asetti vuonna 2019 henkilötyövuosille nk. kehykset seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Kehysten mukaan kevalaisten määrä vähenee luonnollisen poistuman verran. Näin ennakoimme sitä, että automaatio vähentää rutiiniluonteisia tehtäviä. Samaan aikaan tuetaan kevalaisten uudelleensijoittumista Kevan sisällä uusiin ja erilaista osaamista vaativiin tehtäviin.
Perustietoa kevalaisista
- Henkilöstön määrä vuoden 2024 lopussa oli 482 (vuonna
2023 502). Määräaikaisia tästä oli 13 henkilöä. - Kokonaisuudessaan henkilöstön työpanos oli 470,1 henkilötyövuotta (475,7 htv vuonna 2023).
- Kevan henkilöstöstä naisia oli 65,4 prosenttia. Keski-ikä oli
51,1 vuotta. - Vakinaisesta työsuhteesta lähti 26 henkilöä ja vakinaisia
työntekijöitä palkattiin 14 henkilöä.
Määräaikaisiin työsuhteisiin palkattiin vuoden aikana
26 henkilöä, joista osa oli kesätyöntekijöitä. - Henkilöstön koulutukseen käytettiin 1 720 päivää, joka oli
3,6 htp/henkilö. Koulutuspäivien tilastoitu määrä on hieman
vähentynyt (1 969 henkilötyöpäivää ja 3,9 htp/henkilö vuonna
2023).
Henkilöstön tasapuolinen ja yhdenvertainen kohtelu
Jokainen kevalainen on oikeutettu tehtäviin ja asemaan katsomatta saamaan esimiehiltään, alaisiltaan ja työtovereiltaan hyvän, arvostavan ja kunnioittavan kohtelun. Tämä ja muut yleiset periaatteet henkilöstön kohtelusta on kirjattu Kevan toimintaperiaatteisiin, Code of Conductiin.
Seuraamme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden toteutumista säännöllisesti henkilöstökyselyissä ja tasa-arvoselvityksissä.
Tavoitteena oikeudenmukainen palkkausjärjestelmä
Kevalaisilla on sopimuspalkat, ja vuonna 2019 saimme valmiiksi HAY Groupin (nykyisin Korn Ferry) pisteytysmenetelmään perustuvan tehtävien kuvauksen, vaativuusluokittelun ja -tasojen keskinäisen suhteuttamisen.
Luokittelun ja pisteytyksen tavoitteena on entistä läpinäkyvämpi ja oikeudenmukaisempi palkkausjärjestelmä, ja luokitusta käytetään tehtävien muuttuessa ja erilaisten palkanjärjestelyvarojen kohdentamisessa. Päätöstä palkkauksen sitomisesta HAY-luokitukseen ei ole Kevassa tehty. Palkkausjärjestelmän kehittäminen on vuorossa tulevina vuosina.
Tulospalkkioiden perusteena on hallituksen asettamien tavoitteiden saavuttaminen. Vuonna 2018 tehtiin tulospalkkiouudistus, jolla tavoitellaan entistä yhtenäisempää ja läpinäkyvämpää suorituksen arviointia ja siihen perustuvaa palkitsemista. Vuonna 2024 koko henkilöstö oli tulospalkitsemisen piirissä.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus
Kevan tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma uudistettiin vuonna 2024. Nykyinen suunnitelma on kaudelle 2025-2026.
Kevassa edistetään eri ikäisten tasapuolista kohtelua, ja jatkossa kiinnitetään enemmän huomiota myös muiden tekijöiden kuten eri kansalaisuuksien, kielten, uskontojen, vakaumusten, mielipiteiden, vammaisuuden ja seksuaalisen suuntautumisen monimuotoisuuden edistämiseen. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä mm. rekrytointiprosesseissa.
Kevan työntekijöistä 65 % on naisia. Vuoden 2024 lopussa johtoryhmässä oli henkilöstön edustaja mukaan lukien kolme naista ja kuusi miestä.
Mediaanipalkoissa ei käytännössä ole eroa sukupuolten välillä, kun eroja tarkastellaan vaativuusluokittain. Toisissa vaativuusl uokissa ero on naisten hyväksi ja toisissa miesten. Vaativuus luokittain tarkasteltuna naisten mediaani palkat olivat 99,4 % miesten mediaanipalkoista.
Koko Kevan tarkastelussa miesten mediaanikuukausipalkkaoli 5992 € ja naisten 4687 €. Ero johtuu siitä, että alemmin palkatuissa vaativuusluokissa on selkeästi enemmän naisia kuin miehiä ja ylemmissä vaativuusluokissa sukupuolten välinen jakauma on hieman miesvoittoinen.
Sairauspoissaolot
Vuoden 2024 aikana kevalaiset olivat sairaana keskimäärin 4,8 työpäivää.
Strategiatyö ja toimintakulttuurin kehittäminen
Kevan strategiaa päivitettiin keväällä 2022. Strategiassa otettiin huomioon aiempaa korostuneemmin vastuu henkilöstöstä.
Merkittävät strategiset teemat ovat työntekijäkokemus ja työntekijöiden hyvinvointi. Strategiassa korostuvat myös oppiminen ja oikea osaaminen menestyksen varmistajina. Henkilöstöresurssin määrää vähennetään strategiakaudella hallitusti luonnollista poistumaa hyödyntäen ja samalla varmistetaan osaamisen siirtyminen.
Strategiakaudella 2022–2027 kiinnitetään erityistä huomiota monimuotoisuuden edistämiseen. Kevassa sitoudutaan yhdessä kaikilla tasoilla epäasiallisen käytöksen ja häirinnän nollatoleranssiin. Kauden aikana viedään johtamisen ja asiantuntijatyön kulmakivet osaksi arkea.
Vuonna 2024 Kevalle määriteltiin monimuotoisuustavoitteet
1. Lisätään keskustelua ja vastuunottoa monimuotoisuudesta ja erilaisuudesta työyhteisössä ja työssä
2. Joka vuosi järjestetään monimuotoisuuteen liittyvää henkilöstökoulutusta
3. Kevassa seurataan, että rekrytoimme uusia työntekijöitä tasaisesti eri ikäryhmiin
4. Tarjotaan palkaton opintoihin kuuluva työharjoittelu/työkokeilu/kesätyömahdollisuus vuosittain vaikeasti
työllistyvälle henkilölle (maahanmuuttaja, täsmätyökykyinen,
ikääntynyt jne.)
5. Varmistetaan Keva-talossa riittävän hyvä työskentely-ympäristö & työyhteisö nepsy-piirteisille työntekijöille
6. Keva-talo on esteetön liikunta-, näkö- ja kuulorajoitteisille