Vanhuuseläkkeen aikana työskentely - usein kysyttyä

Eläkkeet
Eläkkeet

Voit työskennellä vanhuuseläkkeen aikana ilman tulorajoituksia niin pitkään kuin haluat. Muista hakea uusi kertynyt eläke, kun täytät eläkkeen kertymisen yläikärajan.

Vaikuttaako työskentely vanhuuseläkkeen aikana maksussa olevaan vanhuuseläkkeen määrään?

Voit työskennellä vanhuuseläkkeen aikana niin paljon kuin haluat. Työnteko vanhuuseläkkeen aikana ei vaikuta sinulle jo maksettavaan vanhuuseläkkeeseen mitenkään.

Jokainen ansaitsemasi euro kerryttää sinulle myös lisää eläkettä eläkkeen kertymisen yläikärajaan saakka.

Huomaathan, että eläkettä ja palkkaa verotetaan eri tavalla. Jos aiot työskennellä eläkkeesi rinnalla, tarvitset siis kaksi verokorttia, toisen nykyisen eläkkeesi maksua varten ja toisen työntekoa varten. Ole veroasioissa yhteydessä Verohallintoon.

Kertyykö minulle lisää eläkettä, jos teen töitä vanhuuseläkkeen rinnalla?

Työskentelystäsi kertyy uutta eläkettä eläkkeen kertymisen yläikärajaan saakka. Yläikäraja riippuu syntymävuodestasi. Ennen vuotta 1958 syntyneillä eläkettä kertyy 68 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun saakka. Vuosina 1958 - 1961 syntyneillä eläkettä kertyy 69 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun saakka.

Voinko jatkaa työskentelyä ylimmän eläkeiän eli 68 tai 69 ikävuoden täyttämisen jälkeen?

Ylimmän eläkeiän täyttäminen ei tarkoita sitä, että työskentely täytyy lopettaa. Jos intoa riittää ja töitä on tarjolla, voi työntekoa jatkaa niin kauan kuin jaksaa ja haluaa.

Tällöin palkasta ei enää peritä työeläkemaksua eikä siitä myöskään enää kerry uutta eläkettä. Toisaalta sinulle jää tästä palkasta vähän enemmän käteen, koska palkasta ei peritä enää työntekijän eläkemaksua.

Työnteko vanhuuseläkkeen aikana ei myöskään vaikuta vanhuuseläkkeen maksamiseen mitenkään.

Mistä voin selvittää, kuinka paljon eläkkeen rinnalla on kertynyt lisää eläkettä?

Omat eläketietosi -palvelussa on eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri, joka näyttää, kuinka paljon työn tekeminen eläkkeen aikana on kerryttänyt sinulle lisää eläkettä.

Näet laskurissa, mikä työeläkkeesi määrä tulee olemaan kokonaisuudessaan eläkkeen kertymisen yläikärajassa. Lisäksi voit arvioida itse eläkkeesi tulevaa määrää esimerkiksi muuttamalla ansioitasi.

Näet tämän laskurin Omat eläketietosi -palvelussa, jos

  • olet jo vanhuuseläkkeellä ja
  • sinulla on eläkkeen rinnalla tehtyä työtä eli olet joko parhaillaan töissä tai eläkkeen aikainen työsuhteesi on päättynyt.

Pitääkö minun hakea vanhuuseläkkeen rinnalta tehdystä työstä kertynyt eläke erikseen?

Eläkettä on haettava erikseen, kun täytät eläkkeen kertymisen yläikärajan. Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa, vaikka haet eläkkeen aikaisesta työstäsi kertyneen eläkkeen. Hae eläkettä Kevan Omat eläketietosi -palvelussa vanhuuseläkehakemuksella.

Voit saada tämän eläkkeen maksuun myös automaattisesti, jos käyt etukäteen antamassa suostumuksesi eläkkeen myöntämiseen Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Kun olet antanut suostumuksesi, sinun ei tarvitse enää muistaa hakea eläkettä. Keva myöntää eläkkeen sinulle automaattisesti eläkkeen kertymisen yläikärajassa.

Huomaathan kuitenkin, että eläkeasiasi otetaan käsittelyyn eläkkeen alkamiskuukauden 8. päivän jälkeen, jolloin kaikki eläkkeeseen oikeuttavat ansiosi ovat tulorekisterissä. Annamme sitten päätöksen eläkkeestä, minkä jälkeen sen maksaminen voi alkaa.

Voinko saada eläkkeen rinnalla tehdystä työstä kertyneen eläkkeen heti, kun työskentely päättyy?

Voit hakea eläkkeen aikaisesta työstä kertyneen eläkkeen jo ennen yläikärajaa, jos

  • eläkkeen ohella tekemäsi työ kuuluu sellaisen työeläkelain piiriin, josta et vielä saa eläkettä tai
  • sinulle on myönnetty vanhuuseläke ennen vuotta 2017 ja olet työskennellyt eläkkeen rinnalla vuonna 2017 tai sen jälkeen.

Eläke myönnetään kuitenkin aikaisintaan ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lisäksi työsi tulee olla päättynyt.