Työkyvyttömyyseläkemaksu

Työkyvyttömyyseläkemaksu on osa Kevan jäsenyhteisöjen ja valtiotyönantajien palkkaperusteista eläkemaksuprosenttia. Työkyvyttömyyseläkemaksun tavoitteena on kannustaa työnantajaa panostamaan työkyvyn ylläpitoon ja etsimään ratkaisuja työn tarjoamiseen osatyökykyisille työntekijöille.

Työnantajan työkyvyttömyyseläkemaksuprosentti lasketaan etukäteen seuraavalle vuodelle. Se laskutetaan eläkkeeseen oikeuttavien ansioiden perusteella osana työnantajan palkkaperusteista eläkemaksua.

Keskimääräinen työkyvyttömyyseläkemaksu vastaa käytännössä yksityisalojen työeläkejärjestelmän TyEL-maksun keskimääräistä työkyvyttömyysosaa.

Työkyvyttömyyseläkemaksun laskuperusteet muuttuvat 1.1.2025 alkaen

Kevan jäsenyhteisöjen sekä valtiotyönantajien työkyvyttömyyseläkemaksun laskuperusteisiin tulee muutoksia 1.1.2025 alkaen. Muutokset vaikuttavat suurten ja keskisuurten työnantajien työkyvyttömyyseläkemaksun määräytymiseen ja vaikutukset näkyvät ensimmäisen kerran vuonna 2029. Muutoksilla pyritään madaltamaan työnantajan kynnystä palkata yli 55-vuotiaita henkilöitä sekä ammatillisessa kuntoutuksessa olevia henkilöitä.

Kevan jäsenyhteisöjen sekä valtiotyönantajien työkyvyttömyyseläkemaksun laskuperusteisiin tulee muutoksia 1.1.2025 alkaen. Muutokset vaikuttavat suurten ja keskisuurten työnantajien työkyvyttömyyseläkemaksun määräytymiseen ja vaikutukset näkyvät ensimmäisen kerran vuonna 2029.

Kevan uutinen 17.12.2024: Muutoksia työkyvyttömyyseläkemaksun määräytymiseen

Näin työkyvyttömyyseläkemaksu lasketaan

Työkyvyttömyyseläkemaksu lasketaan eläkejärjestelmäkohtaisesti erikseen Kevan jäsenyhteisöille ja valtion eläkejärjestelmän piiriin kuuluville työnantajille.

Työnantajan omavastuuaste vaikuttaa työkyvyttömyyseläkemaksuosuuden laskentaan.

Omavastuuaste määräytyy työnantajan palkkasumman perusteella. 

Palkkasumma katsotaan kahden vuoden takaa: vuoden 2025 työkyvyttömyyseläkemaksun omavastuuaste määräytyy työnantajan vuoden 2023 palkkasumman perusteella.

Suuri työnantaja

  • Työnantaja on työkyvyttömyyseläkemaksun laskennassa suuri työnantaja silloin, kun palkkasumma ylittää omavastuuasteen ylärajan.
  • Vuoden 2025 maksua laskettaessa palkkasumman tulee olla yli 37 392 000 euroa.
  • Suuren työnantajan omavastuuaste on 100 %

Keskisuuri työnantaja

  • Työnantaja on työkyvyttömyyseläkemaksun laskennassa keskisuuri työnantaja silloin, kun palkkasumma jää alle omavastuuasteen ylärajan, mutta ylittää sen alarajan.
  • Vuoden 2025 maksua laskettaessa palkkasumma on välillä 2 337 000 – 37 392 000 euroa.
  • Keskisuuren työnantajan omavastuuaste on välillä 1-99 %.

Pieni työnantaja

  • Työnantaja on työkyvyttömyyseläkemaksun laskennassa pieni työnantaja silloin, kun palkkasumma alittaa omavastuuasteen alarajan.
  • Vuoden 2025 maksua laskettaessa palkkasumma on alle 2 337 000 euroa.
  • Pienen työnantajan omavastuuaste on 0 %.

Omavastuuaste palkkasumma 2023 tasossa.png