Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut (TE-palvelut) siirretään kunnille 1.1.2025 alkaen.
Tuemme henkilöstöä luovuttavia ja vastaanottavia organisaatioita sekä siirtyviä työntekijöitä muutoksessa tarjoamalla tietoa ja työkaluja johtamisen, työeläkevakuuttamisen ja työhyvinvoinnin tueksi.
Asiantuntemuksemme on asiakkaidemme käytettävissä, koski asia sitten eläkevakuuttamista, palveluitamme, työkykyjohtamista, ammatillista kuntoutusta tai työkykyratkaisuja.
Katso tästä yhteystietomme henkilöasiakkaille
Katso tästä yhteystietomme työnantajille
Työnantajille
Alle on koottu tietoa ja ohjeita niin henkilöstöä vastaanottaville kuin luovuttaville organisaatioille liittyen palvelussuhteiden ilmoittamiseen siirtyvän henkilöstön osalta ja työkykyjohtamisen hyviin käytäntöihin muutoksessa.
Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin – luovuttava organisaatio
Varmista palkkajärjestelmän toimittajalta, että siirtyvien henkilöiden tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin alla olevan ohjeistuksen mukaisesti.
Palvelussuhteen voimassaolon ilmoittaminen muutostilanteessa
Henkilöstöä luovuttava organisaatio huolehtii seuraavista ilmoituksista:
- Siirtyvien työntekijöiden palvelussuhteen päättyminen: Palvelussuhteen loppupäiväksi tulorekisteriin ilmoitetaan 31.12.2024. Tämä ilmoitus tehdään luovuttavan organisaation eläkejärjestelynumerolla.
- Palkaton vapaa: Jos työntekijä on palkattomalla vapaalla, palvelussuhteen loppupäiväksi tulorekisteriin ilmoitetaan 31.12.2024 palkkatietoilmoituksella ilman ansioita.
- Palvelussuhteen päättymisilmoitus: Tieto palvelussuhteen päättymisestä tehdään tulorekisteriin julkisten alojen eläkelain (JuEL) piiriin kuuluvia tietoja sisältävällä ilmoituksella, jotta Keva saa tiedon käyttöönsä.
Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin – vastaanottava organisaatio
Varmista palkkajärjestelmän toimittajalta, että siirtyvien henkilöiden tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin alla olevan ohjeistuksen mukaisesti.
Henkilöstöä vastaanottava organisaatio huolehtii seuraavista ilmoituksista:
- Uuden palvelussuhteen alkaminen: Siirtyvien henkilöiden uuden palvelussuhteen alkupäiväksi ilmoitetaan tulorekisteriin 1.1.2025.
- Ilmoituksen tiedot: Tulorekisteri-ilmoituksessa käytetään vastaanottavan kunnan tai kuntayhtymän eläkejärjestelynumeroa sekä Kevan ilmoittajakoodiston mukaista maksajan aliorganisaation tunnistetta (Kevan aliorganisaatio). Tunnisteen voi tarkistaa Kevan työnantajan verkkopalvelusta.
- Palkaton vapaa: Jos henkilö on palkattomalla vapaalla, palvelussuhde ilmoitetaan tulorekisteriin alkupäivällä 1.1.2025 ilman ansioita.
- Palvelussuhteen alkamisilmoitus: Tieto palvelussuhteen alkamisesta tehdään tulorekisteriin julkisten alojen eläkelain (JuEL) piiriin kuuluvia tietoja sisältävällä ilmoituksella, jotta Keva saa tiedon käyttöönsä.
Kevan koodit 1.1.2025 alkaen
Vastaanottavat kunnat ja kuntayhtymät käyttävät siirtyneiden työntekijöiden tulorekisteri-ilmoittamisessa 1.1.2025 alkaen kunta-alan eläketurvan mukaista Kevan koodistoa.
Jos tarvittavaa ammattinimikettä ei ole nykyisissä nimikkeissä, ilmoita uudesta ammattinimikkeestä Kevan verkkosivuilla.
Takautuvasti maksetut ansiot
Mahdolliset 31.12.2024 jälkeen takautuvasti maksetut ansiot ilmoitetaan tulorekisteriin maksuperusteisesti maksupäivän mukaan.
Ilmoituksessa käytettävän eläkejärjestelynumeron ja Kevan aliorganisaation pitää olla voimassa ilmoitettuna maksupäivänä. Silloin palkkatietoilmoitus siirtyy onnistuneesti tulorekisteriin ja Kevan tarvitsemat tiedot sieltä työeläkealan ansaintajärjestelmään.
Esimerkiksi jos kunta tai kuntayhtymä maksaa takautuvia ansioita maksuperusteisena tammikuussa 2025, tulorekisteri-ilmoittamisessa käytetään maksajan eläkejärjestelynumeroa. Palvelussuhteen voimassaoloksi voidaan tällöin ilmoittaa valtion palvelussuhdeaika, johon ansiot kohdistuivat.
Autamme JuEL:n tulorekisteri-ilmoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Valitettavasti emme kuitenkaan voi ottaa kantaa takautuvasti maksettujen ansioiden osalta siihen, mille työnantajalle lopullinen vastuu kustannuksesta kuuluu.
Työkyvyn tuki muutoksessa
Organisaatiomuutos vaikuttaa myös henkilöstön työhyvinvointiin ja työuriin. Vaativissa muutostilanteissa on tärkeää tukea henkilöstöä ja kehittää työhyvinvointi- ja työkykyjohtamisen toimintamalleja vastaamaan uuden organisaation tarpeita.
Toimivat työkykyjohtamisen käytännöt ja prosessit edesauttavat muutoksen toteuttamisessa ja henkilöstön työkyvyn turvaamisessa. Muutoksessa korostuvat:
- Varhainen tuki – ennakoiva ja reagoiva toiminta: yksilö –esihenkilö- työyhteisö
- Paluun tuki – pitkittyvältä sairauspoissaololta paluu
- Tehostettu tuki – osatyökykyisten tuki ja työuran jatkumisen mahdollistuminen muutoksessa
Työkykyjohtaminen muutoksessa: luovuttava organisaatio
Kohdenna työterveyden toimia tunnistettuihin työkyvyttömyysriskeihin ja muutostilanteisiin liittyviin työkyvyn tuen tarpeisiin. Ennen muutosta olisi tärkeä tarkistaa jokaisen osatyökykyisen tai tehostettua työkyvyn tukea tarvitsevan työntekijän tilanne:
- sairauspoissaoloilla olevat työntekijät
- työntekijät, joilla kertynyt paljon poissaoloja
- kuntoutustuella, ammatillisessa kuntoutuksessa tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevat työntekijät
- työntekijät, joilla on sovittu työaika- tai tehtäväjärjestelyjä työkyvyn tuen toimenpiteenä sekä
- lyhyen ajan sisään terveydellisestä syystä uudelleensijoitetut työntekijät.
Työkykyjohtaminen muutoksessa: vastaanottava organisaatio
- ennakoi ja tunnista työkykyyn ja työkyvyttömyyskustannuksiin liittyviä riskejä olemassa olevan tiedon pohjalta
- muokkaa ja uudista työhyvinvointi- ja työkykyjohtamisen sekä työkyvyn tuen malleja niin, että ne vastaavat uutta toimintaympäristöä ja ovat osa alkavaa toimintaa sekä työpaikan arkea
Kompassi-työkirja oppaana työuran muutoksissa
Jaa henkilöstöllesi käyttöön Kevan Kompassi-työkirja osaamisen, vahvuuksien ja muutoskyvykkyyden tunnistamiseen ja kehittämiseen.
Työkirjan voit ladata oheisista linkeistä (suomi, ruotsi ja englanti) ja lisätä tiedoston esim. intranet-sivuillenne:
Keva Kompassi työkirja 2022 (pdf) (912 kb) Keva_Arbetsboken_Kompassen_2022.pdf (1145 kb) Keva_Compass_Workbook_2022.pdf (900 kb)
Henkilöasiakkaille
Työvoimapalveluiden uudistuksen yhteydessä 1.1.2025 ELY-keskuksista, KEHA-keskuksesta ja TE-toimistoista siirtyy henkilöstöä kuntiin tai kuntayhtymiin liikkeenluovutuksella. Muutos ei vaikuta kuntiin siirtyvän henkilöstön eläketurvaan.
Keva saa siirtyvien työntekijöiden tiedot työnantajalta.
Lisäeläke-etuudet
Siirtyvän työntekijän mahdollinen lakisääteinen lisäeläke-etuus säilyy, koska siirtymiset katsotaan lain mukaan kunnallistamiseksi.
Jos sinulla on oikeus lisäeläkkeeseen, näet työeläkeotteeltasi, onko sinulle kertynyt lisäeläkettä ja kuinka paljon.
Ammatillisen kuntoutuksen ja työkyvyttömyyseläkkeiden sujuva jatkuminen muutoksessa
Jos sinulla on voimassa oleva ammatillisen kuntoutuksen oikeuspäätös, työnantajan vaihtumisella ei ole vaikutusta ammatillisen kuntoutuksen suunnitelman käsittelyyn Kevassa.
Jos tavoitteenasi on toteuttaa ammatillinen kuntoutus työkokeiluna tai työhönvalmennuksena omalla työnantajallasi ja kuntoutusohjelmasi alkaisi vuoden 2024 puolella ja jatkuisi vuoden 2025 puolelle, on sinun sovittava kuntoutusohjelmastasi molempien työnantajien kanssa. Kuntoutussuunnitelman laatimisesta lisätietoja alla olevista linkeistä.
Jos sinulle on myönnetty määräaikainen työkyvyttömyyseläke (kuntoutustuki tai osakuntoutustuki), voit hakea kuntoutustuellesi jatkoa toimittamalla B-lääkärinlausunnon Kevaan noin kuukautta ennen sinulle myönnetyn kuntoutustuen päättymisajankohtaa. Työnantajan vaihtumisella ei ole vaikutusta eläkkeen määrään, arviointiperusteisiin tai ansaintarajaan.