Ammatillinen kuntoutus

Onko sinun hankalaa suoriutua työtehtävistäsi terveydentilasi vuoksi? Oletko palaamassa takaisin työhön pitkän sairausloman jälkeen? Ammatillinen kuntoutus voi auttaa tilanteessasi.

Ammatilllisen kuntoutuksen tavoitteena on, että pystyt jatkamaan työelämässä terveydellesi sopivassa työssä

Kuntoutuksen avulla voit esimerkiksi siirtyä uuteen tehtävään työkokeilun tai työhönvalmennuksen kautta - tai kouluttautua kokonaan uuteen ammattiin. 

Kuntoutuksella voidaan myös tukea pitkältä sairauslomalta töihin palaamista.

Terveydellinen rajoite voi estää sinua tekemästä nykyistä työtäsi, mutta sinulla voi olla vielä paljon työkykyä jäljellä johonkin muuhun tehtävään. Tällaisessa tilanteessa ammatillisesta kuntoutuksesta voi olla apua - sen tavoitteena on saada muuttunut työkykysi ja työtehtävät kohtaamaan.

Ammatillinen kuntoutus -esite (pdf)

Mitä tehdä kun oma työkyky on heikentynyt? Lähde liikkeelle näistä.

 
1_mitätehdä.jpg

 
1 Ota asian puheeksi heti

Jos olet työssä: Keskustele työterveyslääkärisi ja esihenkilösi kanssa tilanteestasi. Etsikää yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat työkykyäsi. Sopikaa, miten lähdette asiassa etenemään.

Jos et ole työssä: Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa tilanteestasi. Etsikää yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat työkykyäsi. Sopikaa, miten lähdette asiassa etenemään.

 

 
2_mitätehdä.jpg

 
2 Kokeile Miten edetä -testiä

Tällä testillä voit lyhyesti kartoittaa, millaisia vaihtoehtoja sinulla on, kun työkykysi on heikentynyt. Saat ehdotuksen siitä, miten edetä. Testi: Miten edetä

 

 
3_mitätehdä.jpg

 
3 Pohdi omaa osaamistasi, vahvuuksiasi ja millaisista tehtävistä selviytyisit

Pysähdy miettimään omia toiveitasi ja voimavarojasi. Pohdi rauhassa mitä taitoja, osaamista ja vahvuuksia sinulla on. Näiden ajattelu voi helpottaa sinua hahmottamaan, millaista työtä pystyisit tekemään tai mistä suoriudut ilman liiallista kuormitusta.

Käytä apuna alla olevia linkkejä tai tee vaikka yksinkertainen listaus asioista.

Tutustu näihin, kun pohdit omia vahvuuksiasi, mietit sinulle sopivia työtehtäviä, lisäkoulutusta tai uudelleenkouluttautumista kokonaan uuteen ammattiin:

Tietoa eri aloita, ammateista ja työllistymisen näkymistä: 

 
4_mitätehdä.jpg

 
4 Tutustu ammatillisen kuntoutuksen keinoihin

Ammatillinen kuntoutus voi olla vaihtoehto, jos muut työkykyä tukevat keinot, kuten Kelan osasairauspäiväraha tai työnantajan tekemät työjärjestelyt, eivät riitä tai eivät ole sinulle mahdollisia.

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on saada muuttunut työkykysi ja työtehtävät kohtaamaan ja tähän on erilaisia keinoja. Tilanteestasi riippuu, mikä sopii sinulle parhaiten, tutustu näihin:

  • Työkokeilu 

  • Työhönvalmennus

  • Koulutus

  • Oppisopimuskoulutus

  • Elinkeinotuki

  • Kuntoutusohjaaja

 

 
5_mitätehdä.jpg

 
5 Voit hakea ammatillista kuntoutusta

Sinulla on mahdollisuus saada ammatillista kuntoutusta, jos kaikki alla olevat kohdat täyttyvät:

  • sinulla on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina
  • sinulla on ammatti ja työkokemusta useamman vuoden ajalta
  • olet ennen hakemusta ansainnut vähintään 42 048,18 euroa (vuoden 2025 tasossa) edeltävien viiden kalenterivuoden aikana, lisäksi edellytetään, että olet saanut työansioita tai hoitanut lastasi hakemusta edeltäneiden kolmen kalenterivuoden aikana
  • kuntoutuksen avulla voidaan auttaa sinua jatkamaan työelämässä
  • et ole oikeutettu tapaturman tai liikennevahingon perusteella myönnettävään ammatilliseen kuntoutukseen
  • et ole täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi.

Voit hakea ammatillista kuntoutusta, vaikka

  • sinulla ei vielä ole valmista ammatillisen kuntoutuksen suunnitelmaa tai
  • olet saanut ammatillista kuntoutusta jo aiemmin tai
  • työsuhteesi on päättynyt tai päättymässä tai
  • työkyvyttömyyseläkehakemuksesi olisi hylätty

Toimeentulo ja raha-asiat

hlökuva_Toimeentulo ja raha-asiat.jpg

Sinulle maksetaan etuutena kuntoutusrahaa tai kuntoutuskorotusta 

 

Paljonko saan rahaa?

Kuntoutusrahan määrään vaikuttaa se, kuinka paljon saisit työkyvyttömyyseläkettä, jos tulisit työkyvyttömäksi. Voit tarkistaa tämän Omat eläketietosi -palvelusta.

  • Kuntoutusraha on työkyvyttömyyseläkkeesi määrä + 33 prosenttia.

  • Kuntoutustuki ja kuntoutuskorotus. Jos ammatillinen kuntoutus toteutetaan samaan aikaan, kun olet määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä eli kuntoutustuella, sinulle maksetaan kuntoutustuen lisäksi 33 prosentin suuruista kuntoutuskorotusta.

  • Osakuntoutusraha. Jos olet kuntoutuksen aikana ansiotyössä, ja ansiosi ovat yli puolet vakiintuneesta ansiotasostasi, maksetaan kuntoutusraha sinulle osakuntoutusrahana. Se on puolet täyden kuntoutusrahan määrästä.

Tietoa kuntoutusetuuksista, verotuksesta ja kulukorvauksista

 

Arvioi kuntoutusrahan määrä etukäteen 

Kulukorvaukset kuntoutuksen aikana 

Työnteko ja ansaintarajat kuntoutuksen aikana  

Kun päätät hakea ammatillista kuntoutusta, etene näin

Vielä ennen hakemista

Pyydä työterveyshuoltoasi järjestämään sinun ja työnantajasi kanssa yhteinen palaveri (työterveysneuvottelu), jossa yhdessä mietitte, mitkä toimenpiteet tukevat työssä jatkamistasi. Yhteisestä läpikäynnistä kannattaa pyytää tekemään työterveysneuvottelumuistio.

Hakemuksen liitteeksi tarvitset aina lääkärin B-lausunnon, jonka työterveyslääkäri tai hoitava lääkäri voi sinulle kirjoittaa. 

Tee hakemus ja lähetä liitteet Omat eläketietosi -palvelussa

Lähetä hakemuksesi Omat eläketietosi -palvelussa, se nopeuttaa asiasi käsittelyä. Liitä hakemukseen lääkärin B-lausunto sekä työterveysneuvottelun muistio.

 

Saat päätöksen noin kolmessa viikossa

Asian käsittely kestää noin kolme viikkoa. Omat eläketietosi -palvelussa voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä.

Lisäselvitykset voivat pidentää käsittelyaikaa. Jos hakemuksesta puuttuu tietoja tai liitteitä, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköisellä viestillä.

 
ammatillinen-kuntoutus-hakeminen-kuvakaavio.jpg

Tietoa kuntoutuspäätöksistä

Hlökuva_Kuntoutuspäätökset.jpg

Olen saanut ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta - mitä nyt pitää tehdä? 

Jos kuntoutuspäätös on hylätty 

 

 

Kuntoutussuunnitelman laatiminen

Jos sinulla ei ole vielä hyväksyttyä kuntoutussuunnitelmaa, toimi seuraavasti: 

Opastusta kuntoutuksen suunnitteluun  

Lähetä kuntoutussuunnitelma Omat eläketietosi -palvelussa 

Jos olet lähettänyt Kevaan jo aiemmin kuntoutussuunnitelman 

Jos olet jo kuntoutuksessa

Jos-olet-jo-kuntoutuksessa_1.jpg

1 Jos olet kuntoutusohjaajan palvelussa

Kuntoutusohjaaja ottaa sinuun yhteyttä, jotta voitte sopia ajan alkukartoitukseen. Sen jälkeen laaditte kuntoutuksen suunnitelman yhdessä, kuntoutusohjaaja auttaa sopivien työkokeilu- ja koulutusmahdollisuuksien selvittämisessä.

Kuntoutusohjaaja lähettää Kevalle ehdotuksen suunnitelmasta sekä ohjaa sinua tekemään kuntoutussuunnitelmahakemuksen. Tämän jälkeen saat Kevasta päätöksen suunnitelman tukemisesta.

Kuntoutusohjaajan palvelu on maksutonta. Jos ohjauskäynneistä aiheutuu sinulle matkakuluja, saat niistä Kevalta korvauksen. Lue tarkemmat tiedot: Kuntoutusohjaaja 

 

Jos-olet-jo-kuntoutuksessa_2.jpg

2 Jos olet työkokeilussa tai työhönvalmennuksessa

Työkokeilun tai työhönvalmennuksen ohjelman ja oppimisen aktiivinen seuranta

Esihenkilösi tai työkokeilusi ohjaaja työpaikalla ja työterveyshuoltosi seuraavat yhdessä sekä työkokeilusi etenemistä että terveydentilaasi ja työkykyäsi. Ennen työhönvalmennusta olet laatinut työhönvalmennusohjelman yhdessä työnantajasi kanssa. Seuratkaa yhdessä ohjelman toteutumista ja oppimisesi edistymistä. Jos huomaat etenemisessä ongelmia, ota asia puheeksi esihenkilösi kanssa.

Jos työkokeilusi tai työhönvalmennuksesi keskeytyy tai siinä ilmenee ongelmia.

Voiko työkokeilua tai työhönvalmennusta jatkaa? Voiko työtehtäviä vaihtaa? Entä jos työllistyminen näyttää epätodennäköiseltä? Miten toimia työkokeilun tai työhönvalmennuksen päättyessäLue tarkemmat tiedot:

 

Jos-olet-jo-kuntoutuksessa_3.jpg

3 Jos opiskelet Kevan tuella

Opiskelun alkaessa täytä sähköinen lomake ”Ilmoitus opintojen etenemisestä” turvalomakepalvelussa osoitteessa https://turvaposti.keva.fi/opintoilmoitus.

Opiskelusi edetessä lähetä Kevaan sähköinen opintoilmoitus ja opintojesi suoritustiedot edellä mainitussa turvalomakepalvelussa. Kuntoutusrahan tai -korotuksen maksaminen edellyttää, että lähetät Kevaan opintotietosi aina tammikuussa ja elokuussa.

Kun olet valmistunut, lähetä Kevaan kopio tutkintotodistuksestasi ja ilmoitus opintojen jälkeisestä tilanteesta turvalomakepalvelussa osoitteessa https://turvaposti.keva.fi/opintojenjalkeen.

Tietoa kuntoutusrahan maksamisesta kesäajalta ja opiskelun aikaisista ansiorajoista sekä toimintaohjeita tilanteseen, jos opinnot hidastuvat tai keskeytyvät: Ohjeita, kun olet jo koulutuksessa

 

Lue kuntoutusasiakkaiden kokemuksia, ajatuksia ja mietteitä