Eläkkeet
Taru Teikari:

Uskomuksia ulkomaan eläkkeistä

Blogi 4.12.2023 Taru Teikari
Eläkkeet

Ulkomaan eläkkeisiin liittyy monenlaista epätietoisuutta ja "kaverilta kuultua". Pahimmillaan eläke jää kokonaan hakematta. Käyn tässä läpi muutamia kysymyksiä ja uskomuksia ulkomaan eläkkeen hakemiseen liittyen.

Eläkettä kertyy pääsääntöisesti sen maan eläkejärjestelmään, jossa työ tehdään. Eläkekertymä ei tällöin näy suomalaisella työeläkeotteella, vaan se myönnetään ja maksetaan työskentelymaasta.

"En kuitenkaan saa mitään"

Hakeminen on usein helpoin tapa selvittää, paljonko ulkomaille on eläkettä kertynyt. Määrää tai eläkeoikeutta ei tarvitse selvitellä ulkomailta etukäteen.

Joissain maissa on rajoituksia, että aivan lyhyistä työjaksoista ei saa eläkeoikeutta. Hakeminen ei kuitenkaan maksa mitään. Hylkäyspäätös voi tuntua ikävältä, mutta onpahan asia sitten selvitetty.

Suomessa ei karttunut alle 23-vuotiaana tehdystä työstä eläkettä ennen vuotta 2005. Näin korkeaa ikärajaa ei ole juuri missään muualla ollut. Esimerkiksi Ruotsissa eläkettä kertyy 16-vuotiaasta alkaen.

Hakeminen on vaikeaa

EU-/ETA-alueelta eläkettä haetaan oman asuinmaan eläkelaitoksen kautta. Suomessa asuva hakee siis toisen EU-maan eläkettä suomalaisella hakemuslomakkeella.

Kun olet hakemassa eläkettä Suomesta, voit rastia samalla kertaa että haet esimerkiksi Ruotsista eläkettä. Hakemus lähtee Eläketurvakeskuksen kautta Ruotsiin.

Sveitsi ja Iso-Britannia hoituvat samalla tavalla kuin EU-maat. Sosiaaliturvasopimusmaita, kuten Kanadaa ja Australiaa varten vaaditaan lisäksi kyseisen maan lomake, jonka saat Eläketurvakeskuksesta.

Muista maista, kuten Venäjältä, eläke pitää hakea itse suoraan kyseisestä maasta.

Tuplaverotus

Suomella on verosopimukset useimpien maiden kanssa. Niissä sovitaan, kumpi maa mitäkin tuloja saa verottaa ja miten ulkomaille maksettu vero huomioidaan Suomessa. Kaksinkertaista verotusta ei pitäisi tapahtua.

Menetän Suomen etuuksia

Tämä pitää joskus paikkansa. Työeläkkeeseen ulkomaan eläke vaikuttaa vain harvoissa tilanteissa, mutta muihin etuuksiin enemmän. Ulkomailta tuleva eläke voi esimerkiksi vähentää kansaneläkettä ja asumistukea.

Vanhuuseläkeläinen ei voi samanaikaisesti olla työtön, joten pienikin ulkomainen vanhuuseläke voi lakkauttaa työttömyyspäivärahan kokonaan. Tämän vuoksi turvallisin vaihtoehto on hakea ulkomaan eläke aikaisintaan samasta päivästä, josta Suomen vanhuuseläke alkaa.

Lyhyesti sanottuna: ensin kannattaa tarkistaa perusasiat, kuten ulkomaan vanhuuseläkeikä ja ulkomaisen eläkkeen vaikutus omiin etuuksiin. Sitten vain rohkeasti hakemaan.


Lue ulkomaan eläkkeistä myös nämä

Kirjottaja Taru Teikari
Taru Teikari Eläkeasiantuntija Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia