God ledning och kompetenta chefer, arbetsgemenskapen, ett meningsfullt arbete och gemensamma verksamhetsmodeller. Genom att fokusera på hörnstenarna i arbetsmiljöledning har sjukfrånvaron och kostnaderna för arbetsoförmåga minskat på Reso stad.
I sin helhet har personalens arbetshälsa redan länge varit på en god nivå. Enligt de senaste undersökningsresultaten skulle 80 % av stadens över tusen arbetstagare rekommendera sin arbetsplats. I synnerhet kommer en god arbetsgemenskap och upplevelsen av arbetets meningsfullhet fram som resursfaktorer i enkäterna.
– En kompetent och välmående personal är en av Reso stads strategiska värderingar. Detta upprätthålls och utvecklas genom arbetsmiljöledning, berättar personaldirektör Piia Syvänen.
Enligt Syvänen handlar arbetsmiljöledning om grundläggande saker såsom gemensamma verksamhetsmodeller och beaktande av individuella behov, konsekvent ledning och gott chefsarbete.
Enligt enkäter har upplevelsen av rättvisa i chefsarbetet på Reso stad ökat under de två senaste åren från 74,2 procent till över 80 procent.
– Vi har infört nya verktyg och satsat i synnerhet på den närmaste chefens arbete. Det är riktigt bra att märka att satsningarna nu syns i resultaten, berättar Syvänen.
Känslokunskaper och medvetenhetsfärdigheter för unga arbetstagare
Nästan hälften av stadens drygt tusen arbetstagare är över 50 år. Men antalet unga arbetstagare som är under 30 år ökar ständigt. Man har också uppmärksammat deras behov och stärkande av deras arbetshälsa.
Unga arbetstagare har bland annat erbjudits workshoppar för att förbättra känslokunskaper och medvetenhetsfärdigheter. I workshopparna fick de unga öva självmedkänsla, återhämtning, resiliens och resurshantering. Syvänen berättar att responsen har varit positiv.
– De som deltog i workshopparna upplevde att de hade lärt sig att identifiera sin belastning och hitta metoder att återhämta sig efter arbetet, vilket stärkte deras psykologiska återhämtning och välbefinnande.
I samband med workshoparbetet utredde man också vilka delområden i ledarskapet och arbetsgemenskapen som borde utvecklas för att främja unga arbetstagares välbefinnande.
– Åtminstone säkerställande av tillräckliga resurser, en lämplig arbetsmängd samt tydliggörande av arbetsuppgifterna, ansvarsområdena och målen kom fram. Dessutom betonas betydelsen av chefens närvaro. Särskilt unga arbetstagare vill få personligt stöd, handledning och möjlighet att ge utlopp för känslor i anslutning till arbetet, betonar Syvänen.
Erfarenheterna av workshoparbetet för unga var så goda att verksamheten har utvidgats till hela personalen.
– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda våra arbetstagare samtalsstöd och konkreta verktyg för att främja det egna välbefinnandet.
Allting lyckas om man har viljan
På Reso stad använder man verksamhetsmodellen för aktivt stöd samt andra stödåtgärder för arbetsförmågan och fortsättning i arbetet, till exempel stöd för partiellt arbetsföra arbetstagare att fortsätta i arbetet och modellen för ersättande arbete.
Cheferna utbildas i att utnyttja modellerna i vardagens närledarskap. Arbetstagarna själva deltar också i utvecklingen av verksamhetsmodellerna. Cheferna och arbetstagarna har bland annat tillsammans listat de ersättande arbetsuppgifter i varje arbetsenhet som finns tillgängliga. Enligt Syvänen har upplevelserna av ersättande arbete som genomförts under året varit uppmuntrande.
Man har också beaktat stöd för partiellt arbetsföra arbetstagare att fortsätta i arbetet till exempel genom utbildningar som ordnas för cheferna varje månad.
Målet är att fortsätta utveckla arbetsmiljöledningen och genom detta stärka personalens arbetsförmåga och minska både sjukfrånvaro och kostnaderna för invalidpension.
Enligt Syvänen finns det mycket att jobba med och nya sätt att utveckla arbetsmiljöledningen behövs hela tiden. Som exempel nämner hon stadens motionsrådgivares tjänster, som har införts för personalen i år.
Syvänen blickar framåt med tillförsikt men också med båda fötterna på jorden:
– Det räcker inte med att hr blir ivrig och funderar på nya sätt att utveckla arbetsmiljöledningen utan verksamheten måste bli en del av vardagen i varje arbetsenhet. Vi får allting att lyckas om vi har viljan.