Kevas enkät till kommunala beslutsfattare: Bristen på arbetskraft har lättat i kommunerna – kritiskt läge i välfärdsområdena

Enligt Kevas enkät till kommunala beslutsfattare har kommunernas tillgång till arbetskraft förbättrats under det senaste året.

Nu uppskattar mer än hälften (56 %) av de politiska beslutsfattarna att det inte finns tillräckligt med kvalificerade arbetstagare till öppna positioner i den egna kommunen, jämfört med knappt tre av fyra (73 %) politiska beslutsfattare i enkäten 2022.

Däremot ser beslutsfattarna i välfärdsområdena arbetskraftssituationen som mycket dålig. Hela 86 procent av beslutsfattarna i välfärdsområdena och de ledande tjänsteinnehavarna uppgav att inte det fanns tillräckligt med kvalificerade sökande för öppna positioner. Endast 6 procent av svarspersonerna uppgav att det fanns sökande.

Utmaningarna med tillgången till arbetskraft har varit fortsatt stora i kommunerna i Mellersta Österbotten och Österbotten där mer än 70 procent av beslutsfattarna uppgav att det inte fanns kvalificerade arbetstagare. Svarspersonerna i enkäten uppger att det i kommunerna råder brist på arbetstagare i synnerhet i bildningssektorn och småbarnspedagogiken medan välfärdsområdena lider av brist på vårdpersonal och läkare.

- Enkäten lyfter väl fram de sektorer som mest lider av bristen på arbetskraft, såsom pedagogik och undervisning och vårdsektorn. Det är värt att komma ihåg att det också kan råda stor brist på specialister inom olika områden, och detta kommer fram i mindre omnämnanden i enkäten. Även om siffrorna som indikerar brist på kompetent arbetskraft nu är lägre än tidigare totalt sett ändrar det inte den övergripande bilden enligt vilken kommunerna och välfärdsområdena fortfarande dagligen tampas med utmaningar med tillgången till arbetskraft, säger Kevas ledande expert Ismo Kainulainen.

Särskilda rekryteringsåtgärder har vidtagits i varannan region

Hälften (49 %) av beslutsfattarna uppgav att särskilda åtgärder har vidtagits i kommunen eller välfärdsområdet för att locka arbetskraft.

Inom välfärdsområdena har man vidtagit betydligt fler särskilda åtgärder för att locka arbetskraft än i kommunerna. Mindre än tre av fyra (72 %) beslutsfattare inom välfärdsområdena rapporterade att särskilda åtgärder har vidtagits i området för att locka arbetstagare, medan motsvarande siffra i kommunledningen och bland kommunala beslutsfattare var 44 %.

För att locka arbetstagare har man satsat på lönelösningar (19 %), rekrytering (17 %) och anställningsförmåner (14 %). Inom välfärdsområdena låg tyngdpunkten på rekryteringsinsatser (27 %) och lönelösningar (23 %), medan lönelösningar (18 %), marknadsföringsåtgärder (14 %) och anställningsförmåner (14 %) betonades i kommunerna.

Anställning av pensionärer

Mer än hälften (56 %) av beslutsfattarna uppgav att det har förts en politisk debatt i kommunen eller välfärdsområdet om pensioneringsprognosen för arbetstagarna i regionen. Däremot berättade bara en fjärdedel att man i regionen har fört en debatt om att anställa pensionärer för att avhjälpa bristen på arbetskraft. Bland beslutsfattarna i välfärdsområdena uppgav två av fem (42 %) svarspersoner att en sådan debatt har förts, och var femte i kommunerna (20 %). Mest har man diskuterat anställning av pensionärer i Södra Savolax (39 %) och Norra Karelen (35 %).

– Det är positivt att beslutsfattarna i kommunerna och välfärdsområdena ser över arbetsmarknadsläget i sin region mot bakgrund av antalet arbetstagare som går i pension. Framsynthet och arbetskraftsfaktorer spelar en viktig roll i anordnandet av framtida tjänster. Enligt Kevas prognos kommer nämligen var tredje arbetstagare att gå i pension under de närmaste tio åren. Jag anser också att det är positivt att man redan nu beaktar pensionerade experter på många orter och lockar dem att arbeta.