Keva, arbetspensionsförsäkraren för den offentliga sektorn, har undertecknat förbindelsen Net Zero Carbon Buildings med sikte på att nå kolneutralitet i fastigheternas energianvändning före 2030. Förbindelsen är ett centralt redskap på vägen mot målen i Kevas miljöstrategi för direkta fastighetsinnehav.
Keva har uppdaterat miljöstrategin för fastigheterna i sin ägo från början av år 2020.
Målet är att halvera koldioxidutsläppen från fastigheternas energianvändning före utgången av 2025 och att nå kolneutralitet i energianvändningen före 2030. Keva har undertecknat den internationella förbindelsen Net Zero Carbon Buildings för att säkerställa att målet kan nås.
‒ Förbindelsen fokuserar på ett centralt delområde i vår miljöstrategi, att neutralisera miljöpåverkan av energianvändningen i direkta fastighetsinnehav, säger Carl-Henrik Roselius, direktör för fastighetsinvesteringar på Keva.
‒ På så sätt säkerställer vi att vi koncentrerar oss på det väsentliga och att vi kan nå vårt ambitiösa mål, också med ekonomiska mått mätt, tillägger Roselius. Sådana här förfaranden lämpar sig mycket bra för en långsiktig placerare, påpekar han.
Enligt Tuomas Helin, miljöchef för Kevas fastigheter, är målet att också effektivisera fastigheternas energianvändning med en femtedel före utgången av 2030.
‒ Målet är att öka andelen av den energi som produceras lokalt i fastigheterna till 10 procent före utgången av 2030 med bland annat investeringar i solpaneler och värmepumpar. Den köpta elen i våra fastigheter har varit helt förnybar sedan 2019, framhåller han.
I alla byggnader som börjar byggas under 2020-talet kommer energianvändningen att vara kolneutral. Byggnaderna kommer också att vara miljöcertifierade (LEED, BREEAM, RTS eller motsvarande). Av de bostäder som byggs 2020‒2025 kommer minst 10 procent att vara av trä.
Förbindelsen Net Zero Carbon Buildings är ett verkningsfullt sätt att agera
Den förbindelse som undertecknats är en del av verksamheten i det världsomfattande nätverket World Green Building Council (GBC) vars mål är att stärka hållbar utveckling i den byggda miljön.
‒ Nätverket har fastighetssektorns mest övertygande insikt och kompetens i fråga om att främja kolneutralitet i fastigheterna och förmågan att identifiera vad som är väsentligt och effektivt och vad som inte är det, säger Tuomas Helin.
Enbart till GBC-nätverket i Finland hör cirka 150 betydande organisationer i fastighets- och energisektorn.
De företag, städer och regioner som undertecknat förbindelsen Net Zero Carbon Buildings strävar efter kolneutralitet i alla sina fastigheter före 2030. De som undertecknar förbindelsen har en sporrande effekt för hela branschen och stöder målet att alla fastigheter över hela världen ska vara utsläppsfria före år 2050.
I Finland har förbindelsen tidigare undertecknats av bland annat Ylva, som ägs av Studentkåren vid Helsingfors universitet, och Helsingfors stad.
‒ Övergången till kolneutral energianvändning kommer att vara en av de mest betydande klimatgärningar som vi kan göra i fastighetsbranschen detta årtionde. Det är mycket fint och av stor vikt att Keva som en central aktör i branschen visar vägen genom sitt exempel. Vi hoppas att så många som möjligt i fastighetsbranschen utnyttjar denna möjlighet, säger Lauri Tähtinen, utvecklingschef på Green Building Council Finland.
Ytterligare information:
Carl-Henrik Roselius, direktör för fastighetsinvesteringar, tfn 0500 417 997, carl-henrik.roselius@keva.fi
Tuomas Helin, miljöchef, tfn 040 827 8355, tuomas.helin@keva.fi