Yhteisellä hankematkalla: projektipäällikkö Olli Viljanen

Kestävää työelämää
Kestävää työelämää

Kevan Kestävää työelämää -hankkeen projektipäällikkö Olli Viljanen rakentaa keinoja ja konsepteja työkykyjohtamisen osaamisen kehittämiseen. Esihenkilöiden ohella projektissa tarkastellaan myös työyhteisöjen työkykyjohtamisen osaamista.

3.jpg

Miten hankematkasi on käynnistynyt, Olli?

Pääsin hyppäämään liikkuvaan junaan. Hanke oli jo käynnissä, kun aloitin työkykyjohtamisen osaamisen kehittämisen projektipäällikkönä viime syksynä.

Apu ja asiantuntemus Kevassa on ollut ensiluokkaista ja helpottanut projektin käynnistämisessä. Nyt ollaan jo täydessä vauhdissa.

Mitä työpäiviisi tällä hetkellä kuuluu?

Omassa projektissani on mukana kymmenen erityyppistä julkisen alan organisaatiota eri toimialoilta. Oikeastaan projekti sisältääkin kymmenen erilaista kehittämismatkaa, joiden varrella syntyy esihenkilöiden ja työyhteisöjen osaamisen kehittämisen keinoja, malleja ja oppisisältöjä. Tuotokset lisätään Kevan Oppimisympäristöön, jotta niitä voivat hyödyntää kaikki julkisen alan organisaatiot.

Alkuvaiheessa olemme kartoittaneet organisaatioiden tarpeita ja tilannekuvaa sekä suunnitelleet yhteistä kehittämistä. Organisaatioissa on suuri tarve kehittää esihenkilöiden ymmärrystä työkykyjohtamisen perusteista, vuorovaikutusosaamista ja tiimin osallistamisen taitoja niin, että oppiminen mahtuu arkeen ja on pitkäjänteistä.

Tällä hetkellä työskentelen puheeksi ottamisen taitoa kehittävän oppimateriaalin parissa yhdessä asiakkaiden kanssa. Materiaalia tullaan hyödyntämään esihenkilövalmennuksissa ja sisältönä Kevan Oppimisympäristössä.

Mikä projektissa erityisesti innostaa sinua?

Olen hyvin innostunut siitä, kuinka työkykyjohtaminen muuttuu ja ajatellaan uusiksi maailman muuttuessa. Omassa projektissani se näkyy niin, että tarkasteluun otetaan työyhteisön hyödyntämätön voimavara työkyvyn tukemisessa.

Tästä työyhteisön työkykyjohtamisen osaamisesta esimerkkinä voisi olla hyvinvointia ja kehittymistä edistävä palaute, joka usein nähdään esihenkilön tehtäväksi. Kuitenkin tiimi, jonka yhteinen tavoite on kirkas, voi myös itse vahvistaa palautekulttuuria.

Koen, että onnistuessaan projektilla voidaan vaikuttaa aidosti koko julkiseen sektoriin: kehittää johtamista, tukea työyhteisöjä ja parantaa työkykyä.

Mistä osaamisesta on erityisesti hyötyä tehtävässäsi?

Olen toiminut pitkään organisaatioiden kehittäjänä ja valmentajana. Kokemusta on kertynyt lukuisista julkisten organisaatioiden muutostilanteista ja näihin liittyvistä kasvukivuista. Johtamisen ja yhteistyön haasteisiin pureutumisesta on paljon hyötyä tässä tehtävässä.

Mikä on asia, jota muut eivät välttämättä tiedä sinusta?

Olen Kevalainen paluumuuttaja - työskentelin nimittäin Kevassa viitisentoista vuotta sitten. Tuolloin sain käsiini työkykyyn liittyvän tutkimusaineiston, joka määritti graduni ja samalla työurani suunnan. Ympyrä sulkeutui, kun palasin Kevaan samojen teemojen pariin.


2+1 ajatusta tai oivallusta projektista

1 Työkykyjohtamisen kenties tärkein ja samalla haastavin osa-alue on puheeksi ottamisen taito.

2 Työkykyjohtamisen mallit ja prosessit ovat hyvä alku, mutta organisaation kulttuuri ratkaisee niiden todellisen onnistumisen.

3 Työkykyjohtamisen ajattelu on laajentumassa yksilöstä yhteisöön, jolloin vertaistuen merkitys nousee keskiöön.

1.jpg