Mot ett gemensamt mål: projektchef Olli Viljanen

Hållbart arbetsliv
Hållbart arbetsliv

Projektchef för Kevas projekt Hållbart arbetsliv Olli Viljanen tar fram metoder och koncept för att utveckla kompetensen i arbetsmiljöledning. I projektet undersöks utöver chefernas även arbetstagarnas kompetens i arbetsmiljöledning.

Hur har du kommit i gång med projektet, Olli?

Jag fick hoppa på tåget när det redan kommit i gång. Projektet hade redan inletts när jag i höstas började som projektchef för utvecklingen av kompetens i arbetsmiljöledning.

Hjälpen och expertisen på Keva har varit förstklassiga och underlättat projektstarten. Nu är vi redan i full fart.

Vad ingår just nu i dina arbetsdagar?

I mitt projekt medverkar tio organisationer av olika slag från olika sektorer inom den offentliga sektorn. Därför omfattar projektet egentligen tio olika utvecklingsprocesser under vilka vi tar fram metoder, modeller och utbildningsmaterial för att utveckla chefernas och arbetstagarnas kompetens. Materialet publiceras i Kevas Inlärningsmiljö så att alla organisationer inom den offentliga sektorn kan utnyttja det.

I startskedet har vi kartlagt organisationernas behov och lägesbilder samt planerat den gemensamma utvecklingen. Organisationerna har ett stort behov av att utveckla chefernas förståelse av grunderna för arbetsmiljöledning, kommunikationsfärdigheter och färdigheter att engagera teamet så att lärande blir en långsiktig del av vardagen.

För tillfället jobbar jag tillsammans med kunderna på ett utbildningsmaterial om konsten att föra saker på tal. Materialet kommer att utnyttjas i träning för chefer och som innehåll i Kevas Inlärningsmiljö.

Vad inspirerar dig mest i projektet?

Jag är väldigt inspirerad av hur arbetsmiljöledningen ändras och ställs om i och med att världen förändras. I mitt projekt fokuserar vi på arbetsplatsens outnyttjade resurser för att stödja arbetsförmågan.

Ett exempel på arbetstagarnas kompetens i arbetsmiljöledning är respons som främjar välbefinnandet och utvecklingen och som ofta anses vara chefens ansvar. Ett team med ett tydligt gemensamt mål kan dock också själv stärka responskulturen.

Jag tycker att om projektet lyckas kan vi verkligen påverka hela den offentliga sektorn: utveckla ledningen, stödja arbetsplatserna och förbättra arbetsförmågan.

Vilka färdigheter har du särskild nytta av i ditt arbete?

Jag har redan länge arbetat som organisationsutvecklare och tränare. Jag har erfarenhet av många förändringssituationer i offentliga organisationer och växtvärk kopplade till dem. I det här arbetet har jag mycket nytta av att ha tagit tag i utmaningar med ledning och samarbete.

Kan du berätta något om dig själv som andra kanske inte vet?
Jag är återvandrare hos Keva – jag jobbade nämligen på Keva för cirka femton år sedan. Då fick jag tag på ett forskningsmaterial som handlade om arbetsförmåga, vilket bestämde riktningen för min gradu och samtidigt hela min karriär. Cirkeln slöt sig när jag återvände till Keva för att arbeta med samma teman.
________________________________________

2+1 tankar eller insikter om projektet

1 Kanske det viktigaste och samtidigt svåraste delområdet inom arbetsmiljöledning är konsten att föra saker på tal.

2 Modellerna och processerna för arbetsmiljöledning är en bra början, men organisationens kultur avgör hur de faktiskt fungerar.

3 Arbetsmiljöledningen håller på att utvidgas från individen till gemenskapen, vilket betyder att kamratstöd sätts i centrum.