Yhteisellä hankematkalla: projektitutkija Johanna Pulkkinen

Kestävää työelämää
Kestävää työelämää

Kevan Kestävää työelämää -hankkeen projektitutkija Johanna Pulkkinen koordinoi tutkimustoimintaa hankkeessa. Tutkimuskysymykset asettuvat kohdilleen monitieteisessä tutkimusryhmässä kirjallisuutta ja arjen työn tuntemusta hyödyntäen.

johanna pulkkinen 760 x 507.jpg

Miten hankematkasi on käynnistynyt, Johanna?

Hankematkani käynnistyi viime vuoden lopulla hankkeen tutkimusryhmän kokoamisella. Meillä on nyt kasassa Kevan omista asiantuntijoista koostuva, monitieteinen huippujengi. Osaajia löytyy esimerkiksi niin tilastotieteistä, lääketieteestä, vakuutustieteestä, työterveydestä kuin sosiaalipsykologiasta.

Tavoitteenamme on tuottaa hankeaikana tutkimustietoa työkyvyttömyysriskiin vaikuttavista tekijöistä. Olemme luoneet yhdessä suunnitelman siitä, millaisia tutkimushankkeita ja tilaustutkimuksia tulemme toteuttamaan. Lisäksi olemme pohtineet, millaista tutkimusyhteistyötä tulemme tekemään muiden tutkimusorganisaatioiden kanssa.

Mitä työpäiviisi tällä hetkellä kuuluu?

Viime aikoina työpäiväni ovat kuluneet vastuullani olevan, Kevan valtakunnallisen Työkykyjohtaminen ja työterveysyhteistyö 2023-tutkimuksen parissa. Aineiston keruu on juuri päättynyt ja meillä on nyt kasassa julkisen alan esihenkilöiden, henkilöstöasioista vastaavien sekä työterveyshuollon asiantuntijoiden näkemystä työkykyjohtamisen tilanteesta ja työterveysyhteistyöstä.

Seuraavaksi pääsemme penkomaan aineistoa niin laadullisin kuin tilastollisin menetelmin. Kirjoitustyölle pitää raivata kalenterista aikaa, jotta tutkimustulokset saadaan julkaistua loppuvuonna.

Tieteellisten julkaisujen ja perinteisen tutkimusraportin lisäksi pohdimme kuumeisesti, missä muodossa tutkimustietoa tulisi jakaa, jotta se olisi mahdollisimman hyvin hyödynnettävissä esimerkiksi julkisen alan organisaatioissa. Tähän otamme mielellämme ideoita vastaan.

Mikä projektissa erityisesti innostaa sinua?

Me tutkijat olemme usein innoissamme tutkimuksistamme. Se, miten innostuneesti hankkeen tutkimuksiin ja tutkimustulosten hyödyntämiseen suhtaudutaan laajemmin, on valtavan hienoa.

Tutkimustuloksiamme odotetaan jo kuumeisesti. Olemme todella tärkeän ja yhteisesti puhututtavan tutkimusaiheen ympärillä; julkisen alan työntekijöiden työkyky, työkyvyttömyysriski ja työhyvinvointi kiinnostavat.

Keva tuo tutkimusten tekemiseen oman erityispiirteensä. Julkisen alan työeläkevakuuttajana näkökulmana on nimenomaan julkisen alan työntekijöiden työkyky ja työkyvyttömyysriskiin vaikuttavat tekijät. Tämä on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä aihe ja sen tutkiminen kiinnostavaa.

Mistä osaamisesta on erityisesti hyötyä tehtävässäsi?

Tehtävässäni on luonnollisesti hyötyä tutkimusosaamisestani ja aiempien tutkimusprojektien vetämisestä.

Lisäksi olen työskennellyt koko työurani julkisen alan työhyvinvoinnin, työturvallisuuden ja työkyvyn parissa. Tutkimuskysymyksiä on helpompi asetella kohdilleen, kun tuntee kirjallisuuden lisäksi myös arjen työtä ja sen haasteita.

Mikä on asia, jota muut eivät välttämättä tiedä sinusta?

Haaveilen asuvani vielä joskus ulkosaaristossa. Voisin pitää siellä pientä saaristohenkistä kahvilaa, jossa voisi olla myynnissä myös käsitöitä.

En kuitenkaan raaskisi luopua asiantuntijatyöstäni, sillä tykkään siitä. Onneksi ulkosaariston kaipuutani helpottaa melontaharrastus. Meri rauhoittaa ja huuhtoo mennessään arkiset kiireet.


2+1 ajatusta tai oivallusta tutkimuksista hankkeessa

1 Monitieteinen tutkimusryhmä on valtava rikkaus.

2 Kahden vuoden hankeaika tutkimuksen tekemisen näkökulmasta on lyhyt. Siksi tarkka suunnittelu hankeajan tutkimustyöstä on tärkeää.

3 Tutkimustulosten popularisointi vaatii vielä työtä. Meillä on herännyt oivallisia ajatuksia - vielä pitäisi rohjeta toteuttaa ne.

johanna pulkkinen 760 x 760_1.jpg