Mot ett gemensamt mål: projektforskare Johanna Pulkkinen

Keva Hållbart arbetsliv
Keva Hållbart arbetsliv

Projektforskare Johanna Pulkkinen koordinerar forskningen inom Kevas projekt Hållbart arbetsliv. Forskningsfrågorna formuleras i en mångvetenskaplig forskningsgrupp på basis av litteratur och kännedom om det vardagliga arbetet.

johanna pulkkinen 760 x 507.jpg

Hur har du kommit i gång med projektet, Johanna?

För min del drogs projektet i gång i slutet av förra året med att inrätta forskningsgruppen. Nu har vi ett mångvetenskapligt toppgäng som består av Kevas egna experter. Vi har experter bland annat på statistik, medicin, försäkringsvetenskap, företagshälsa och socialpsykologi.

Vårt mål är att under projektets gång producera forskningsdata om de faktorer som påverkar risken för arbetsoförmåga. Vi har tillsammans tagit fram en plan på hurdana forskningsprojekt och hurdan uppdragsforskning vi kommer att genomföra. Dessutom har vi funderat på vilket slags forskningssamarbete vi kommer att bedriva med andra forskningsorganisationer.

Vad ingår just nu i dina arbetsdagar?

Under den senaste tiden har jag spenderat mina arbetsdagar med Kevas riksomfattande undersökning Arbetsmiljöledning och företagshälsovårdssamarbete 2023 som jag ansvarar för. Materialinsamlingen har precis slutförts och vi har samlat in synpunkter på läget med arbetsmiljöledningen och företagshälsovårdssamarbetet från chefer och HR-ansvariga i den offentliga sektorn samt specialister inom företagshälsovården.

Härnäst får vi ta tag i materialet både med kvalitativa och statistiska metoder. Vi måste avsätta tid för skrivandet i kalendern så att forskningsresultatet kan publiceras i slutet av året.
Utöver vetenskapliga publikationer och en traditionell forskningsrapport funderar vi på i vilken form vi borde dela forskningsresultatet så att det bäst kan utnyttjas till exempel i organisationer i den offentliga sektorn. Vi tar gärna emot idéer gällande det här.

Vad inspirerar dig mest i projektet?

Vi forskare är ofta entusiastiska för våra egna undersökningar. Det är väldigt fint att se hur intresserade människor är av forskningen inom projektet och av att utnyttja forskningsresultaten.

Folk väntar redan ivrigt på våra forskningsresultat. Vi jobbar med ett väldigt viktigt forskningstema som väcker mycket diskussion; arbetsförmågan, risken för arbetsoförmåga och arbetshälsan hos arbetstagare i den offentliga sektorn intresserar allmänheten.

Keva ger forskningsarbetet sitt eget särdrag. Som den offentliga sektorns arbetspensionsförsäkrare fokuserar man uttryckligen på arbetsförmågan hos arbetstagare i den offentliga sektorn och faktorer som påverkar risken för arbetsoförmåga. Det här är ett mycket viktigt samhälleligt tema som är intressant att undersöka.

Vilka färdigheter har du särskild nytta av i ditt arbete?

I min uppgift har jag naturligtvis nytta av min forskningskompetens och att jag redan tidigare har lett forskningsprojekt.

Dessutom har jag under hela min arbetskarriär jobbat med arbetshälsa, arbetssäkerhet och arbetsförmåga i den offentliga sektorn. Det är lättare att formulera forskningsfrågorna när man utöver litteraturen också känner till det vardagliga arbetet och utmaningarna i det.

Kan du berätta något om dig själv som andra kanske inte vet?

Jag drömmer om att en gång i framtiden bo i den yttre skärgården. Där skulle jag kunna driva ett skärgårdscafé som också kunde sälja hantverksprodukter.

Jag tycker dock för mycket om mitt expertarbete för att lämna det. Lyckligtvis lindrar paddling min längtan till skärgården. Havet lugnar mig och får mig att glömma mina vardagsbekymmer.
________________________________________

2+1 tankar eller insikter om forskningen inom projektet

1 En mångvetenskaplig forskningsgrupp är en stor rikedom.

2 Den två år långa projekttiden är mycket kort med tanke på forskning. Därför är det viktigt att planera forskningsarbetet noga under projektet.

3 Populariseringen av forskningsresultaten kräver ännu arbete. Vi har kommit på utmärkta idéer – nu borde vi bara våga genomföra dem.

johanna pulkkinen 760 x 760_1.jpg