Invalidpensionsavgift

Invalidpensionsavgiften är en del av den lönebaserade pensionsavgiftsprocenten för Kevas medlemssamfund och statliga arbetsgivare. Syftet med invalidpensionsavgiften är att uppmuntra arbetsgivaren att satsa på upprätthållande av arbetsförmågan och att söka lösningar på att erbjuda arbete till partiellt arbetsföra arbetstagare.

Arbetsgivarens invalidpensionsavgiftsprocent beräknas på förhand för följande år. Den faktureras utifrån de inkomster som berättigar till pension som en del av arbetsgivarens lönebaserade pensionsavgift.

Den genomsnittliga invalidpensionsavgiften motsvarar i praktiken den genomsnittliga invalidpensionsdelen i ArPL-avgiften i arbetspensionssystemet för den privata sektorn.

Beräkningsgrunderna för invalidpensionsavgiften ändras fr.o.m. 1.1.2025

Beräkningsgrunderna för invalidpensionsavgiften för Kevas medlemssamfund och statliga arbetsgivare ändras fr.o.m. 1.1.2025. Ändringarna inverkar på bestämningen av invalidpensionsavgiften för stora och medelstora arbetsgivare. Konsekvenserna syns för första gången år 2029.

Kevas nyhet 16.12.2024: Bestämningen av invalidpensionsavgiften ändras

Syftet med ändringarna är att sänka arbetsgivarens tröskel att anställa personer över 55 år och partiellt arbetsföra. Läs mer nedan i punkten Konsekvenser av ändringen.

Från och med 1.1.2025 påverkar en person som anställts som ny arbetstagare i ett fall av arbetsoförmåga inte arbetsgivarens invalidpensionsavgift när

  • personen är över 55 år när arbetsförhållandet inleds

eller

  • arbetet har börjat med läroavtal eller arbetsprövning som hänför sig till Kevas arbetspensionsrehabilitering, och full invalidpension eller fullt rehabiliteringsstöd börjar inom sex år från att läroavtalet eller arbetsprövningen började.

Ikoni-oranssi-info.jpg

Påverka invalidpensionsavgiften


Så här beräknas invalidpensionsavgiften

Invalidpensionsavgiften beräknas per pensionssystem separat för Kevas medlemssamfund och de arbetsgivare som omfattas av statens pensionssystem.

Arbetsgivarens självriskgrad inverkar på beräkningen av andelen av invalidpensionsavgift. Självriskgraden fastställs på grundval av arbetsgivarens lönesumma.

Vid beräkningen beaktas lönesumman för två år sedan: invalidpensionsavgiftens självriskgrad för år 2024 bestäms utifrån arbetsgivarens lönesumma för år 2022.

Stor arbetsgivare

  • Arbetsgivaren betraktas vid beräkningen av invalidpensionsavgiften som stor arbetsgivare när lönesumman överstiger den övre gränsen för självriskgraden.
  • Vid beräkningen av avgiften för 2024 ska lönesumman överstiga 36 024 000 euro.
  • De stora arbetsgivarnas självriskgrad är 100 %.

Medelstor arbetsgivare

  • Arbetsgivaren betraktas vid beräkningen av invalidpensionsavgiften som medelstor arbetsgivare när lönesumman understiger den övre gränsen för självriskgraden men överstiger den nedre gränsen.
  • Vid beräkningen av avgiften för 2024 ska lönesumman vara mellan 2 251 500 och 36 024 000 euro.
  • Medelstora arbetsgivares självriskgrad är mellan 1 och 99 %.

Liten arbetsgivare

  • Arbetsgivaren betraktas vid beräkningen av invalidpensionsavgiften som liten arbetsgivare när lönesumman understiger den nedre gränsen för självriskgraden.
  • Vid beräkningen av avgiften för 2024 ska lönesumman understiga 2 251 500 euro.
  • De små arbetsgivarnas självriskgrad är 0 %.

Självriskgrad.JPG