Enligt Kevas undersökning anser två av tre (65 %) pensionärer att arbetsförmedlingstjänsterna riktade till pensionärer är nyttiga. Till och med var tredje svarsperson (30 %) uppger att de också är beredda att registrera sig som arbetssökande hos arbetsförmedlingstjänsten. Regionalt granskat är intresset för att registrera sig som arbetssökande störst i Norra Karelen (40 %) och Lappland (38 %). Detta framgår av Kevas undersökning som genomförts av Pohjoisranta BWC.
Också fler pensionärer än tidigare uppger att de arbetar vid sidan av pensionen. Nästan var femte (18 %) deltagare i undersökningen berättar att de arbetar antingen heltid (5 %) eller deltid (13 %) vid sidan av pensionen. Arbete vid sidan av pensionen är enligt undersökningen vanligast i Mellersta Österbotten (37 %) och Lappland (41 %).
Allt fler, 19 procent av svarspersonerna uppger att de har sökt arbete under tiden med pension. För ett år sedan uppgav 14 procent av svarspersonerna att de arbetade, och var tionde (12 %) pensionär uppgav att de hade sökt arbete. Enligt undersökningen har var tredje (33 %) pensionär fått arbetserbjudanden. Arbetserbjudandena var vanligast i Lappland (47 %), Södra Savolax (43 %) och Kymmenedalen (41 %).
Kevas ledande expert Ismo Kainulainen är överraskad över det mycket stora intresset för arbetsförmedlingstjänster riktade till pensionärer.
– Det är en överraskande nyhet som vittnar om ett stort intresse för möjligheterna att arbeta. Bristen på arbetskraft tycks leda till att det uppstår efterfrågan på olika typer av arbetsförmedlingsmekanismer för pensionärer. Enligt Kevas utredningar är det känt redan nu att det i den offentliga sektorn är relativt vanligt att man arbetar vid sidan av pensionen till exempel inom vården och undervisningen, där var fjärde uppger att de arbetar vid sidan av ålderspension. Enligt min uppfattning har det i dessa branscher bildats rätt så etablerade arbetsförmedlingsmekanismer för hur arbete och olika slags korttidsjobb erbjuds till pensionerade proffs. Dessutom leder konkurrensen om kvalificerad arbetskraft till att man hela tiden söker nya lösningar också i dessa branscher.
Stor arbetskraftspotential bland pensionärer
I likhet med i fjol visar pensionärerna stort intresse för arbete. Nästan hälften (46 %) av pensionärerna uppger att arbete intresserar. Av de pensionärer som inte arbetar just nu uppger dock 37 procent att de är intresserade av att arbeta.
– Det ser ut som att pensionärerna i Finland utgör en stor outnyttjad arbetskraftspotential. Pensioneringsprognoserna och nativitetsutvecklingen pekar också tydligt på att bristen på arbetskraft kommer att bli bestående i vårt land. När det råder skriande brist på arbetskraft i landet lönar det sig att rikta specifika rekryteringsåtgärder och incitament också till pensionerade proffs. Det lönar sig att ännu en gång gå igenom läget i Finland och undersöka till exempel om särskiljande av beskattningen av pension och löneinkomster kan fungera som ett incitament för arbete bland pensionärerna.
4 000 finländare runt om i Finland svarade på Kevas undersökning i september–oktober. Urvalet är nationellt sett representativt avseende kön och geografisk region (landskap). Undersökningen genomfördes av Pohjoisranta BCW på uppdrag av Keva.
Undersökningsmaterialet (på finska):
Keva_eläkeläistutkimus 2023_tutkimusmateriaali.pdf (623 kb)Ytterligare information
Ledande expert Ismo Kainulainen, tfn 050 517 3594
- Var tredje pensionär har fått arbetserbjudanden – intresset för arbete vid sidan av pension har ökat
- Var fjärde arbetar vid sidan av ålderspension i de vanligaste yrkena i kommunsektorn
- Arbete under tid med pension och inkomstgränser
- Pensionskalkylator också för personer som arbetar vid sidan av pensionen