Diskussioner om yrkeskarriären stöder arbetsförmågan och förbättrar arbetstillfredsställelsen

Arbetsförmåga Arbetsliv Hållbart arbetsliv
Arbetsförmåga Arbetsliv Hållbart arbetsliv

Pilotförsöket med en yrkeskarriärcoach som genomfördes i Kevas projekt Hållbart arbetsliv visade att personliga diskussioner med en extern yrkeskarriärcoach är ett effektivt sätt att proaktivt stödja arbetsförmågan.

Piloten stärkte också förståelsen för att arbetstagarna har ett behov att diskutera sin egen kompetens, motivation och arbetets meningsfullhet och tydliggöra sina karriärplaner.

inkinen niina keva.jpg

– Arbetstagarens kompetens och lärande, motivation och arbetets meningsfullhet är viktiga för arbetsförmågan. De varierar under hela yrkeskarriären och i olika livssituationer. Därför är det viktigt att proaktivt ta hand om dem och diskutera dem med jämna mellanrum i det dagliga arbetet, säger projektchef Niina Inkinen från Keva.

– Cheferna har dock inte alltid tillräckligt med tid eller kapacitet för dessa diskussioner. Arbetstagarna vill inte heller nödvändigtvis diskutera frågorna med sin egen chef. Eftersom det inte är fråga om hälsomässiga utmaningar är dessa diskussioner inte heller en del av företagshälsovården, tillägger Inkinen.

Piloten erbjöd arbetstagaren möjlighet att diskutera sin karriär

Pilotprojektet genomfördes i samarbete med Norra Karelens, Vanda och Kervo, Mellersta Österbottens, Mellersta Nylands och Birkalands välfärdsområde samt Åbo och Tammerfors stad.

Yrkeskarriärcoachens diskussioner genomfördes av den konkurrensutsatta partnern Saranen.

Arbetstagarna deltog frivilligt i diskussionerna. Utgångspunkten för deltagande var dock att arbetstagaren inte hade utmaningar med arbetsförmågan. Det var många som började coachningen, totalt 187. Totalt fördes 472 diskussioner.

De arbetstagare som anmälde sig till pilotprojektet erbjöds en till tre coachningsdiskussioner på en och en halv timme var. Inför diskussionerna kartlades deltagarnas utgångssituation och deras önskemål och behov av coachning. Diskussionerna byggde på arbetstagarnas behov och fördes antingen på plats eller på distans. Diskussionerna var konfidentiella och innehållet i dem rapporterades inte.

I slutet av diskussionerna svarade deltagarna på en avslutande enkät och uppmanades att fortsätta diskutera temana med sin egen chef.

Diskussioner om yrkeskarriären stärkte arbetstagarnas professionella självkännedom

Piloten visade att arbetstagarna har ett behov att diskutera sin karriär. De var mycket nöjda med diskussionerna.

nieminen katja tre.jpg

– Våra erfarenheter av pilotprojektet var mycket positiva. Möjligheten att få stöd för att identifiera sina egna färdigheter och klargöra karriärmålen väckte stort intresse, och det fanns fler intresserade än vad som fick plats i piloten, säger Katja Nieminen, arbetshälsospecialist på Tammerfors stad.

Deltagarna upplevde att det var viktigt att kunna diskutera yrkeskarriären på ett allmänt plan och uppskattade att de blev hörda. Deltagarna lyfte också fram att chefen inte har tillräckligt med tid att diskutera dessa teman.

Skillnaderna i de inledande och avslutande enkäterna tyder på att diskussionerna stärkte den professionella självkännedomen hos arbetstagarna. Efter diskussionerna kunde arbetstagarna bättre identifiera sina färdigheter, styrkor och motivationsfaktorer och göra upp tydliga karriärplaner. Diskussionerna gav också ytterligare information om utbildnings- och arbetsmöjligheter. Dessutom ökade upplevelsen av arbetstillfredsställelse.

katri koli.jpg

– Det var fantastiskt att höra i slutet av coachningen när deltagarna berättade hur deras tankar hade frigjorts och vägen vidare blivit klarare. Många återfann saker som ger glädje och energi i arbetet eller nya sätt att forma arbetsuppgifterna i en mer meningsfull riktning, säger Katri Koli, yrkeskarriärcoach på Saranen.

– Det är glädjande att deltagarna kunde skapa tydligare karriärplaner inom sin egen organisation. Dessutom upplevde de att struktureringen av de egna idéerna och det utökade utbudet av metoder gjorde det lättare att diskutera frågor med den egna chefen, tillägger Inkinen.

Närmare resultat från piloten:

Tulosdia uutisen yhteyteen_sv.jpg

Diskussion om yrkeskarriären lönar sig

De iakttagelser som gjordes i pilotprojektet bekräftade att det lönar sig att diskutera de olika stadierna i yrkeskarriären samt arbetsförmågan under hela karriären. Förutom en extern yrkeskarriärcoach finns det många andra sätt att möta samma behov.

– Vi undersöker möjligheten att fortsätta med coachningen för enskilda arbetstagare. Vi utvärderar också vilket mervärde den ger jämfört med den karriärutbildning i grupp som vi redan använder, berättar Nieminen.

Yrkeskarriären kan diskuteras såväl på dagliga möten, i diskussioner om tidigt stöd som i utvecklingssamtal. En del av pilotorganisationerna överväger också möjligheten att föra diskussioner med interna yrkeskarriärcoacher.

– Förutom diskussioner med chefen kan arbetstagaren också dra nytta av en extern samtalspartner, till exempel någon inom hr, säger Inkinen.

Pilotprojektet om yrkeskarriärcoachning slutade hösten 2024. Yrkeskarriärcoachningen fortsätter inte som en del av Kevas tjänsteutbud, men erfarenheterna från pilotprojektet utnyttjas på olika sätt både i kundarbetet och i de organisationer som deltog i piloten.

Piloten genomfördes som en del av Kevas projekt Hållbart arbetsliv. Projektet har beviljats statsbidrag från Finlands program för hållbar tillväxt som finansieras ur EU:s facilitet för återhämtning och resiliens.


Verktyg för kompetensutveckling och karriärledning

Kevas arbetsgivarkund, kolla in appen Hållbar karriär! Appen erbjuder arbetstagarna inspirerande sätt att påverka sin arbetsförmåga, meningsfullheten i arbetet och yrkeskarriären. Appen är tillgänglig för alla arbetstagare i den offentliga sektorn.

Kevas arbetsbok Kompassen hjälper att reflektera över den egna yrkeskarriären och stärka styrkorna och förändringsförmågan

Helheten om yrkeskarriär och kompetensledning i Kevas Inlärningsmiljö