Serviceområdet för hemvård inom Egentliga Tavastlands välfärdsområde Oma Häme har lyckats förbättra personalens arbetsförmåga och minska sjukfrånvaron avsevärt. De goda resultaten har uppnåtts genom målinriktat samarbete och genom att reformera kulturen kring arbetsmiljöledning.
Oma Häme ansvarar för social- och hälsovårdstjänsterna i 11 kommuner. Hemvården sysselsätter nästan 700 fast anställda och över 90 visstidsanställda.
Arbetet i hemvården kan vara både psykiskt och fysiskt belastande. Inom Oma Häme beror utmaningarna med arbetsförmågan och sjukskrivningarna bland annat på problem relaterade till psykisk hälsa och ork, sjukdomar i rörelseorganen, infektioner och olyckor.
Dessutom har otillräcklig återhämtning från arbetet och begränsade möjligheter att påverka arbetet kommit fram som faktorer som försvagar arbetsförmågan.
Praxisen kring arbetsmiljöledningen har setts över
Utmaningarna med arbetsförmågan har åtgärdats genom olika lösningar som betonar särskilt chefernas roll, lösningscentrerat tillvägagångssätt och engagemang.
Resultatområdesdirektör Anne Hintsala och hemvårdscheferna Anu Kinnunen och Anne Tuominen lyfter fram vikten av att skapa gemensamma spelregler – sådana saknades nämligen i den nya organisationen.
– Tidigare har praxisen kring arbetsmiljöledning varierat kraftigt mellan kommunerna. Enhetliga och systematiska verksamhetsmodeller saknades vid övergången till välfärdsområdet, konstaterar de.
Nu har praxisen och verksamhetsmodellerna förtydligats och harmoniserats i stor utsträckning. Som ett praktiskt exempel nämner Tuominen diskussioner med personalen som har införts som en del av verksamhetsmodellen. Enligt Tuominen har detta ökat förtroendet mellan personalen och cheferna, vilket möjliggör ingripande i ett tidigare skede.
En annan viktig metod inom Oma Häme är kunskapsbaserad ledning och målinriktad uppföljning av olika indikatorer. Till exempel har aktiv övervakning av sjukfrånvaro införts i hemvården, och cheferna analyserar uppgifterna om frånvaro per enhet på månadsbasis.
Också möjligheterna till ersättande arbete och anpassning av arbetsuppgifterna efter arbetsförmågan har ökat. Det är ibland svårt att kartlägga ersättande uppgifter inom hemvården, men inom Oma Häme har man gjort framgångsrika arbetsprövningar till exempel inom området för kontroll av dosdispenserade läkemedel samt i anställning hos hemvårdens distans- och digitalcentral.
Dessutom har hemvården satsat på åtgärder som stöder personalens välbefinnande och ork i allmänhet. Till exempel återhämtningen från arbetet främjas genom att man betonar behovet av pauser. Infektioner har hanterats bättre genom regelbunden hygienvägledning och kampanjer. Samarbete har inletts med sjukvårdsstuderande vid Hämeen ammattikorkeakoulu, där studerandena tar fram infopuffar som främjar personalens arbetshälsa och ork.
Sjukfrånvaron minskade med upp till en fjärdedel
Resultaten av arbetsmiljöledning är redan nu imponerande i hemvården inom Oma Häme. Sjukfrånvaron har minskat med i genomsnitt 2,4 dagar per årsverke under året. I vissa arbetsenheter har sjukfrånvaron minskat så mycket som med en fjärdedel.
Kostnadsbesparingarna till följd av minskningen av sjukfrånvaro är också betydande: Reformerna av arbetsmiljöledningen har uppskattats leda till besparingar på hela 540 000 euro.
– Det vittnar om kulturförändringens kraft och samarbetets betydelse, säger Tuominen.
En hållbar grund för framtiden
Syftet är att minska sjukfrånvaron ytterligare och stärka kulturen kring arbetsmiljöledning inom hemvården. Målen är fortsatt ambitiösa: Under 2025 ska sjukfrånvaron minska med 2,14 dagar per årsverke.
- Framgångsrik arbetsmiljöledning kräver mångsidiga åtgärder och samarbete. Ingen lösning räcker ensam, men tillsammans skapar de en hållbar grund för framtiden, sammanfattar Hintsala.
Resultat genom samarbete inom arbetsmiljöledning
Inom Oma Häme har arbetsmiljöledningen lyckats inom hemvården i nära samarbete, där alla aktörer i organisationen har tydligt definierade roller och ansvarsområden:
- Ledningen har satt upp minskningen av sjukfrånvaro som mål och erbjudit medel för att uppnå det.
- Enheten för arbetshälsa stöder initiering och utveckling av åtgärder för att stödja arbetsförmågan.
- Cheferna spelar en nyckelroll i uppföljningen, diskussionerna och genomförandet av åtgärderna.
- Personalen har aktivt följt med infopuffarna och kampanjerna.