Kompetent personal håller Puro i gång

Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar
Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar

Proffsen hos Puro Tekstiilihuoltopalvelut ser till att textilierna och arbets- och patientkläderna inom social- och hälsovården är trygga att använda, rena och alltid tillgängliga för proffsen.

I Puros verksamhetsställen i Kotka, Kervo och Åbo behandlas tonvis med tvätt i två skift varje dag. Arbetet inom industriell textilservice är fysiskt tungt och i synnerhet mot slutet av yrkeskarriären kan den fysiska belastningen vara en utmaning för arbetsförmågan.

All kompetens tillvaratas

Puros tjänster är en viktig del av en fungerande hälsovård. Textilservicen för social- och hälsovården är kritisk med tanke på försörjningsberedskapen och arbetskraft är dess viktigaste resurs. Puro sysselsätter nästan 400 proffs på textilservice. Tillgången till arbetskraft har dock tidvis varit en utmaning och det finns ett ständigt behov av nya arbetstagare.

- Det är viktigt att vi är en flexibel arbetsgivare för att det skaSuvi.JPG finnas tillräckligt många arbetstagare, säger personaldirektör Suvi-Maarit Kario. Enligt henne arbetar många deltid hos Puro. 

- En del av våra nuvarande arbetstagare har redan gått i ålderspension men de vill fortsätta att arbeta till exempel ett par timmar i månaden. Hos oss är det möjligt och all kompetens tillvaratas.

Flexibla arbetsarrangemang stöder arbetet

Sjukskrivningar i organisationen leder årligen till stora kostnader och det är inte alltid heller lätt att hitta vikarier. Hos Puro har man därför satsat på alternativa arbetsarrangemang.

- Vi har fungerande praxis för lättare och ersättande arbete. Om arbetstagaren har utmaningar med arbetsförmågan och inte kan utföra alla sina arbetsuppgifter så anpassar vi arbetsuppgifterna tillfälligt efter arbetstagarens arbetsförmåga, berättar Suvi-Maarit.

Pekka.pngDe flexibla arbetsarrangemangen får beröm av Pekka Huovinen som jobbat över tre år på Puro. Pekka är pensionerad men jobbar tre dagar i veckan. Karriären som timmerman avslutades i tiderna på grund av besvär med knäna. Pekka har ändå velat fortsätta att arbeta.

- Det är roligt att komma till jobbet. Jag har trevliga arbetskamrater och kan avtala med arbetsgivaren om det som rör arbetet.

I Pekkas team byter man arbetsplats med omkring två timmars mellanrum för att arbetet inte ska bli för belastande på en enda arbetsplats.

En multikulturell arbetsgemenskap är en rikedom

Huynh Truc Binh som arbetar i hanteringen av smutstvätt lyfterBinh.JPG säckarna med tvätt som väger över 20 kilo upp på krokar för att sedan flyttas till tvättmaskinerna. Binh arbetar i ett team med sex personer och byter arbetsplats flera gånger under skiftet.

- Jag har haft det här jobbet så länge redan att det inte känns särskilt tungt. Det är ett helt vanligt arbete, berättar Binh glatt med hjälp av en tolk i vietnamesiska. 

Puro är en multikulturell arbetsplats där språkbarriären ibland är en utmaning. För att reda ut frågor på arbetet används översättningsprogram och ibland anlitas tolk. Också arbetskamraterna hjälper varandra.

Enligt personaldirektören har cirka två tredjedelar av arbetssökandena utländsk bakgrund och de flesta har dåliga kunskaper i finska.

Signalerna om arbetsförmågan följs upp noggrant

Arbetsförmågan följs upp och stöds aktivt på Puro. Signaler om hur arbetet löper och återkommande sjukskrivningar följs upp noggrant. I ett projekt som nyligen avslutats utvecklades den gemensamma kompetensen och förståelsen om arbetsförmågan och hur den kan stärkas proaktivt. Också samarbetet med en ny partner inom företagshälsovården har varit fruktbart.

Satsningarna har redan gett resultat. Sjukfrånvaro på grund av sjukdomar i rörelseorganen har nästan halverats jämfört med året innan. Även kostnaderna för företagshälsovården har sjunkit.

Både Binh och Pekka medger att skiftarbetet, ståendet och lyftandet av tunga textilier utgör en utmaning för den fysiska arbetsförmågan. Båda uppger att de värnar om sitt välbefinnande på fritiden bland annat genom motion. Dessutom ger arbetet i sig mer resurser. - Det bästa med mitt arbete är när jag lyckas – det får mig glad! säger Binh. - Jag hoppas att jag får behålla hälsan för att kunna fortsätta att jobba till pensionsåldern.