Atro Mäkilän uratarina: ”Kertyneiden vuosien määrä kertoo, että pidän työstäni.”

Uratarina
Uratarina

Maailman tapahtumien seuraaminen on numeroiden ja tunnuslukujen ohella Atro Mäkilälle työssään salkunhoitajana tärkeää. Uuden oppiminen motivoikin häntä ja pitää mielenkiinnon työhön yllä.

Atro Mäkilä on vanhempi salkunhoitaja yksikössä, jonka vastuulla ovat suorat korkosijoitukset, valuutta ja johdannaiset.

Mäkilä Atro C.jpg

Atrosta piti omien sanojensa mukaan tulla fyysikko, mutta välivuosi amerikkalaisessa yliopistossa lukion jälkeen 1980-luvun lopulla kallisti mielenkiinnon taloustieteitä kohtaan. Parin vuoden sinnittelyn jälkeen opinnot Otaniemessä vaihtuivat Helsingin kauppakorkeakouluun.

- En ole katunut. Hyvät pohjat matemaattisissa aineissa ovat myös taloustieteen puolella ja rahoituksessa pelkkää plussaa, hän toteaa.

Gradussaan Atro tutki korkeakoulujen tehokkuuden mittaamista. Ohjaaja palkkasi hänet valmistumisen jälkeen Etlaan, jossa työ jatkui koulutuksen ja teknologian tutkimuksen alalla. Viitisen vuotta kului akateemisen työn parissa, mutta sattuma puuttui urapolkuun, kun silloisessa Leonia-pankissa avautui määräaikainen pankkiekonomistin paikka.

- IT-kuplan poksahtamisen aikoihin vuosituhannen vaihteessa otin ratkaisevan askelen kohti pääomamarkkinoita. Tein Leoniassa viitisen vuotta luottoriskianalyysiä kotimaisista yrityksistä ja osallistuin puhuvana päänä pankin palveluiden myyntiin. Kun 2004 näin Evlin ilmoituksen salkunhoitajan paikasta yrityslaintiimissä, oli profiili niin sopiva, että minun oli suorastaan pakko hakea paikkaa, Atro muistelee.

- En ollut suunnitellut uraa salkunhoitajana enkä varsinkaan eläkeyhtiössä, mutta tässä ollaan. Olen istunut salkun päällä jo 17 vuotta, joista yhdeksän Kevassa. Kertyneiden vuosien lukumäärä kertoo, että pidän työstäni, Atro naurahtaa.

Numeroita ja näkemystä

Salkunhoito ei ole Atrolle pelkkää numeroiden ja tunnuslukujen kanssa näpräämistä.

- Koen tärkeämmäksi maailman laaja-alaisen seuraamisen. Yritysten ja talouden analysoinnin ohella yritän oppia ymmärtämään esimerkiksi politiikkaa, geopolitiikkaa, teknologian kehitystä, ilmastonmuutosta, historiaa ja viime aikoina jopa lääketiedettä, hän kertoo.

Uuden oppiminen motivoi Atroa, joka toteaa, että oppimisen loppuessa karisee myös mielenkiinto.

- Onnekseni salkunhoitaja oppii koko ajan uutta. Työurallani maailma ja markkinat ovat hypänneet kriisistä toiseen. Kriisit voivat olla henkisesti raastavia kuten Ukrainan sota on, mutta jokaisesta kriisistä oppii jotain, Atro sanoo.

Hän pitää arvossa osaavia kollegoita, jotka auttavat myös oman ammattitaidon kehittämisessä.

- Kevan sijoitustoimintoon on kertynyt hurja määrä osaamista: kaikki ovat alansa asiantuntijoita ja kollegoilta voi aina kysyä, kun oma tietämys loppuu.

Myös Kevan tapa sijoittaa pitkäjänteisesti on Atrosta hyvä asia.

- Jokaisen markkinaliikkeen perässä ei ole tarvetta juosta. Samalla tavoin jokainen Kevan salkunhoitaja voi katsoa markkinahäiriöiden yli ja toteuttaa näkemystään kaikessa rauhassa.

Tasapainotus sujuu

Elämä ei ole onneksi pelkkää työtä. Kevassa työn ja muun elämän yhteensovittaminen sujuu, joten työn ja arjen pyörittämisen ohella aikaa jää myös harrastuksiin.

- Pyöräilen, kalastan, hoidan puutarhaa, luen ja laitan ruokaa vapaa-ajallani. Kaikkein parhaiten rentoudun ja palaudun arjesta syksyisessä sienimetsässä.


Atron kolme työssä tärkeää asiaa:

1. Ammatillisesta näkökulmasta jatkuva uuden oppiminen on ylivoimaisesti tärkein kannustin.

2. Minulle merkitsee paljon myös se, että saan osallistua tärkeässä roolissa eläkkeiden rahoituksen turvaamiseen.

3. Salkunhoitajan työ on kivaa! Tässäkin työssä on hiljaisia ja tylsiä päiviä, mutta niiden vastapainona yllätykselliset ja jännät työpäivät pitävät mielen virkeänä.

Mäkilä Atro B.jpg

Katso video, jossa Atro kertoo lisää työstään:

Oppiminen ja osaamisen kehittäminen Kevassa (Vimeo.com)

Lue Atro Mäkilän blogikirjoitus

Onko ilmastonmuutoksen torjunta tuottava sijoitus?