Maaria Eriksson: ”Työpaikan valinnassa myös esihenkilön asenne kehittymiseen ratkaisee.”

Uratarina
Uratarina

Erityisesti työuran alkuvaiheessa oman kehittymisen ja tulevan uran kannalta on merkitystä sillä, millainen esihenkilö kohdalle osuu. Maaria Eriksson pitää esihenkilön ”valintaa” erittäin tärkeänä päätöksenä – jokaisen työpäivän ja erityisesti pidemmän tähtäimen urapolun näkökulmasta.

Maaria Eriksson toimii sijoitustoiminnossa operatiivisena johtajana. Vuonna 2018 Kevan hallitus nimesi hänet sijoitusjohtajan varahenkilöksi.

Eriksson Maaria C.jpg

Maaria puhuu työurien johtamisesta vuosien tuomalla henkilökohtaisella kokemuksella.

- Jos olisin itse työelämäänsä aloitteleva nuori, pyrkisin valitsemaan työyhteisön, jossa on mahdollisuus kasvaa asiantuntijana ja saada paljon vastuuta siten, että vanhemmat kollegat ovat tukemassa ja kannustamassa. Pyrkisin myös selvittämään, millaisen esihenkilön alaisuuteen olisin menossa. Näillä asioilla on mielestäni keskeinen vaikutus siihen, kuinka mielekkääksi työ muodostuu, Maaria sanoo.

Esihenkilön ja työyhteisön aktiivinen asenne ja pyrkimys saada nuoret onnistumaan ja kasvamaan on korvaamaton.

- Nuoren ihmisen kehitysaskelten, kuten vastuualueen ja työssä tarvittavan koulutuksen pohtiminen kussakin vaiheessa on toki keskeistä, mutta myös työ- ja yksityiselämän sopivan tasapainon ja joustavan työnteon varmistaminen tukevat kasvamista ammattilaiseksi.

- Nämä asiat ovat mielestäni vahvuuksiamme Kevassa - ilmankos työsuhteet ovat poikkeuksellisen pitkiä ja asiantuntijoillamme useita erilaisia urapolkuja, hän hymyilee.

Mielenkiinto uudistamiseen on ohjannut omaa urapolkua

Maaria kuvaa päätymistään kansantaloustieteen ja rahoituksen opiskelijaksi Helsingin kauppakorkeakouluun osin sattumaksi. Lama-aikana gradupaikka järjestyi Suomen Pankista, jonne hän jäi valmistumisen jälkeen hetkeksi töihin. Sieltä siirtyminen Nordeaa edeltävän Meritan palvelukseen treasury-ekonomistiksi ja sitten salkunhoitajaksi.

- Kevaan minut houkuteltiin salkunhoitajaksi vuonna 1998. Keva oli lähtenyt 90-luvun lopulla kansainvälistämään sijoitustoimintaansa ensimmäisenä suomalaisena eläkesijoittajana ja se kiinnosti minua, kertoo Maaria.

Hän sanoo päässeensä Kevassa mukaan kehittämään toimintaa mielenkiintoisessa vaiheessa.

- Olen vastannut matkan varrella ensin korko- ja valuuttasijoitustoiminnasta ja sitten Kevan ulkoistetusta korko- ja osakesijoitustoiminnasta, josta muodostettiin 2009 uusi yksikkö. Ammattimaisen rahastosijoittamisen kehittäminen ja sen kautta varainhoidon ulkoistamisen kasvattaminen tulivat silloin sijoitustoiminnan fokukseen.

- Seuraavien vuosien aikana varainhoitajien määrä salkussamme kasvoi merkittävästi. Samalla uudistimme rahastorakenteen, mikä takasi meille muun muassa läpinäkyvyyden arvopaperitasolle ja jonka avulla saimme globaalin salkun suhteellista kulurakennetta alas, Maaria kertoo.

Tänä päivänä Keva on ulkoistanut kaiken kaikkiaan yli 70 prosenttia varainhoidostaan. Sijoittamisen periaatteissa on linjattu, että Keva hoitaa sijoituksia itse sellaisilla markkinoilla, joilla se on resurssit huomioiden mielekästä. Muualla sijoitustoiminta toteutetaan Kevan kanssa mahdollisimman pitkälle yhtäläiset intressit sekä sijoittamisen periaatteet jakavien yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhteistyö ulkopuolisten varainhoitajien kanssa perustuu pitkäjänteiseen työhön, luottamukseen ja läpinäkyvyyteen.

- Tällä hetkellä toimin sijoitustoiminnossa operatiivisena johtajana ja keskeisenä tehtäväalueenani on sijoitusprosessin kehittäminen. Vastuullani ovat strategiayksikkö, vastuullisen sijoittamisen tutkimus- ja koordinointitiimi, arvopaperihallintoyksikkö sekä sijoitusten raportointia ja riskienhallintaa hoitava yksikkö.

Maarian nimeäminen sijoitusjohtajan varahenkilöksi vuonna 2018 on tarkoittanut hänelle laajempaa näkymää Kevan sijoitustoiminnan kokonaisuuteen.

Eriksson Maaria A.jpg

Mahdollisuus vaikuttaa asioihin on työn suola

Työskentely erilaisten ihmisten kanssa on Maarian mukaan nykyisen tehtävän sisällön ja laajuuden ohella työssä parasta.

- Mahdollisuus vaikuttaa sekä oman työni sisältöön että sijoitustoiminnan kehittämiseen kokonaisuudessaan motivoivat minua valtavasti. Kohta 24 vuoden aikana olen saanut erilaisia vastuualueita ja samalla riittävästi aikaa paneutua kulloiseenkin tehtävään, kunnes sitten on tullut uusi vastuualue. Olen oppinut niin paljon!

Sijoitustoimintaa onkin Kevassa vuosien varrella kehitetty määrätietoisesti.

- Meillä on matala organisaatio, joka tarkoittaa isoja vastuita kaikilla tasoilla. Asiantuntijamme voivat keskittyä omiin vastuualueisiinsa rauhassa ja toisaalta tehdä sujuvasti yhteistyötä muiden alueiden asiantuntijoiden kanssa.

- Haemme eri näkökulmia ja parhaita ratkaisuja haastamalla toinen toisiamme, mutta emme kilpaile keskenämme. Vastuunkanto ja tekemisen meininki on yhdistelmä, joka meillä toteutuu upeasti: sijoituksen joukkue on täynnä huikeita osaajia, jotka haluavat tehdä parhaansa ja auttaa muitakin onnistumaan. Tämän porukan kanssa on kaiken lisäksi hauskaa tehdä työtä, Maaria lisää.

Sijoitustoiminnon työyhteisö on jatkuvasti oppiva ja kehittävä.

- Hoitaessamme Kevassa meille annettua yhteiskunnallisesti merkittävää tehtävää suomalaisessa sosiaaliturvassa, haluamme samalla tarjota kehittymisen mahdollisuuksia myös tuleville huippuammattilaisille, Maaria toteaa.

- Vastuuta kantamalla ja yhdessä eri alojen syväosaajien kanssa oppimalla saa kasvaa työyhteisömme jäseneksi. Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteinen tavoite tulevaisuuden eläkevarojen varmistamiseksi pitää rivimme siinä tiiviinä, hän päättää.


Kolme työssäni tärkeää asiaa:

1. Vastuu tulevista sukupolvista: pätee sekä omassa työyhteisössä että Kevan yhteiskunnallisen tehtävän tasolla.

2. Huippuosaavat kollegat, jotka jakavat pitkäjänteisen sijoittamisen ajattelutavan.

3. Mahdollisuus vaikuttaa sijoitustoiminnan ja sen asiantuntijoiden sekä omaan kehittymiseen.

Eriksson Maaria E.jpg