Ersättande arbete i stället för sjukskrivning börjar bli vanligare i kommunsektorn. Praxisen anses vara nyttig men det är utmanande att införa den. Detta framgår av Kevas undersökning.
I 40 procent av de kommunorganisationer som deltog i Kevas undersökning kunde arbetstagarna göra ersättande arbete i stället för att sjukskriva sig. Så bedömer personalcheferna i kommunsektorn. Med ersättande arbete avses en situation där en arbetstagare på grund av en olycka eller sjukdom inte kan utföra alla sina egna uppgifter utan utför tillfälligt något annat arbete.
Ersättande arbete är vanligast i uppgifter inom förvaltning, planering och forskning, i den tekniska branschen, inom produktion och i säkerhetsbranschen samt inom bildning och kultur. Ersättande arbete är vanligast när arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdomar i rörelseapparaten, skador eller mentala störningar. Anpassning av det egna arbetet eller annat arbete som bättre lämpar sig för hälsotillståndet är de vanligaste formerna av ersättande arbete, medan distansarbete, utbildning och inskolning används mer sällan.
- Arbetsgivarna utnyttjar ersättande arbete för att minska och förkorta sjukskrivningarna och upprätthålla arbetstagarnas arbetsförmåga, säger arbetslivsexpert Laura Pekkarinen på Keva.
- Svarandena anser att ersättande arbete är nyttigt för både arbetstagaren, arbetsgivaren och hela arbetsplatsen. Arbetstagaren kan fortsätta att arbeta, arbetsgivaren sparar kostnader och kan utnyttja arbetstagarens arbetsinsats och hela arbetsplatsen får tillgång till en extra resurs.
På kommunala arbetsplatser är ersättande arbete oftast frivilligt och erfarenheterna av det är mestadels positiva. Arbetstagarnas skeptiska inställning och chefernas varierande kännedom om ersättande arbete samt att ordna lämpliga arbetsuppgifter var problempunkter. Företagsläkarna tar inte heller alltid upp ersättande arbete. Brist på kommunikation eller utbildning är också ett problem när ersättande arbete ska införas: två av tre svarande uppger att det inte har gjorts upp någon kommunikationsplan om ersättande arbete på arbetsplatsen och att ingen utbildning om verksamhetssättet tillhandahålls.
Undersökningsmaterialet samlades in genom en elektronisk enkät som skickades till de HR-ansvariga i medelstora och stora kommunorganisationer på våren 2017. Enkäten besvarades av 151 HR-ansvariga och svarsprocenten var 50.
För ytterligare information:
Arbetslivsexpert Laura Pekkarinen, tfn 040 5741 803
Arbetslivsexpert Satu Haapakoski, tfn 040 571 3823