Kevas delårsrapport 1.1–31.3.2025: Osäkerhet på marknaden pressade Kevas placeringar

Ekonomi och investering Keva
Ekonomi och investering Keva

Keva ansvarar för finansieringen av pensionerna inom kommunsektorn och välfärdsområdena och för placeringen av pensionsmedlen. Avkastningen på Kevas placeringar var -1,2 %, dvs. -0,8 miljarder euro, under januari–mars. Placeringarnas marknadsvärde var 70,3 miljarder euro i slutet av mars. Under motsvarande period i fjol var placeringarnas marknadsvärde 67,7 miljarder euro.

Av de olika tillgångsslagen var avkastningen på fastighetsplaceringar (inklusive fastighetsfonder) 0,3 %, på kapitalplaceringar -0,4 %, på ränteplaceringar -1,1 % och på hedgefonder -1,1%. Avkastningen på noterade aktier var -1,8 %.

Verkställande direktör Jaakko Kiander konstaterar att hotet om handelskrig har skapat exceptionell osäkerhet på aktie- och valutamarknaden, vilket redan under det första kvartalet märktes som sjunkande aktiekurser.

– Osäkerheten och de kraftiga fluktuationerna i aktiekurserna kommer att fortsätta i avvaktan på tydligare riktlinjer för USA:s framtida tullpolitik. Osäkerheten ökar också risken för en recession, och därför har förväntningarna på sjunkande räntor ökat, säger Kiander.

I fördelningen av Kevas totala placeringstillgångar (inklusive effekten av derivat) var andelen noterade aktier och aktiefonder 40,1 % och andelen ränteplaceringar 28,1 %. Av de övriga tillgångsslagen var andelen kapitalplaceringar 20,3 %, andelen hedgefonder 7,0 % och andelen fastighetsplaceringar 7,0 %.

Den långsiktiga avkastningen på Kevas placeringar har varit god. Den kumulativa kapitalviktade realavkastningen från fonderingens början (sedan 1988) fram till rapporteringstidpunkten var 3,8 % per år. Den genomsnittliga reala avkastningen utan kapitalvägning under motsvarande period var 4,9 %. Utan kapitalvägning har den reala avkastningen under de senaste fem åren varit 4,3 % och den reala avkastningen under de senaste tio åren 2,8 %.

Placeringsdirektör Ari Huotari konstaterar att osäkerheten har pressat nästan alla riskfyllda placeringar på kapitalmarknaden.

– Det har visserligen också förekommit oro på ränte- och valutamarknaderna till följd av osäkerheten, och ställningen för exempelvis US-dollarn och de statliga lånen, som har fungerat som traditionella skyddshamnar, har ifrågasatts. Det är intressant att se hur långvariga konsekvenserna av oron i början av året är, säger Huotari.