Fortsättning i arbetet kan stödjas genom lämpliga arbetsuppgifter

Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar
Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar

Det är alltid effektivare att upprätthålla arbetsförmågan och förebygga problem än att söka lösningar när arbets- och funktionsförmågan redan är betydligt nedsatt. I Kempele kommun har man satsat på proaktiva åtgärder och uppnått goda resultat.

Kempele kommun har drygt 1 000 arbetstagare av vilka nästan 900 arbetar inom basservicen, såsom undervisning, småbarnspedagogik och hälso- och sjukvård. Sett till antalet anställda är antalet förtida pensioneringar litet men bland annat sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat under de senaste åren. Sjukdomar i rörelseorganen är en annan vanlig orsak till sjukfrånvaro. Åtgärder för att förebygga sjukfrånvaro har dryftats i samarbete med företagshälsovården. Kommunen har i synnerhet sökt lösningar på hur man kan stödja arbetstagaren i arbetet i ett så tidigt skede som möjligt för att man ska kunna undvika långa frånvaroperioder.

Arbete som stöd för ork i arbetet

Som en lösning har Kempele utvecklat en verksamhetsmodell med arbete som stöd för orken i arbetet som har tagits i bruk i år. Cheferna har fått utbildning i modellen och praktiska anvisningar för användningen av den. Den centrala idén med modellen för både cheferna och arbetstagarna är att om arbetsuppgifterna är genomtänkta och rätt dimensionerade så kan arbetet fungera som en rehabiliterande åtgärd i stället för att arbetstagaren är helt borta från arbetet. Arbetsgivaren och företagshälsovården har också gemensamma spelregler för att i ett tidigt skede vidta åtgärder enligt modellen.

I bilden från vänster Kempele kommuns trädgårdsmästare Sari Palo, byggnadsinspektör Hannu Paasovaara och teknisk assistent Kaisu Pieniniemi.

Modellen för arbetet som stöd för ork i arbetet har redan lett till att bland annat sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa har minskat. Också omplacering i nya uppgifter, ibland till och med över administrativa gränser har lyckats väl. - Flera av riktlinjerna, förfarandena och modellerna inom arbetshälsa och arbetsmiljöledning planeras i samarbete med företagshälsovården, arbetarskyddsfullmäktige och huvudförtroendemännen. Deras sakkunskap och stöd är utgångspunkten för hela verksamheten. I Kempele fungerar samarbetet med alla dessa parter smidigt, berättar kommunens personalchef Minna Vinkki.

Öppen diskussion för ökat samförstånd

Rollerna och ansvarsfördelningen mellan arbetstagaren och arbetsgivaren i fråga om upprätthållandet av arbetsförmågan har tydligt lyfts fram men genom öppen diskussion vill man undvika motsättningar mellan personalen och arbetsgivaren.

- Med representanterna för personalen strävar vi alltid efter att beakta olika perspektiv ur arbetstagarnas men också ur arbetsgivarens synvinkel.

Mycket har redan gjorts för att främja arbetsförmågan och arbetshälsan men arbetet fortsätter också framöver: arbetsmiljöledning är en kontinuerlig process som aldrig blir helt färdig.

- Särskilt när personalresurserna är knappa är det viktigt att tänka på och påminna sig om att det först lönar sig att färdigställa och implementera en åtgärd, och först därefter gå vidare till följande skede, säger Minna Vinkki.

Läs sammandraget om genomslagskraftig arbetsmiljöledning

Genomslagskraftig arbetsmiljöledning i Kempele, på finska pdf (464 kb)