Stöd för arbetsmiljöledning genom utvecklingsnätverk

Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar
Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar

Syftet med Kevas utvecklingsnätverk för arbetsmiljöledning är att stödja arbetsgivarna i den offentliga sektorn i deras arbete med utveckling av arbetsmiljöledningen. Nätverksträffarna har blivit en viktig träffpunkt för många som arbetar med arbetshälsofrågor och samtidigt ett unikt tillfälle att skapa kontakter och kamratgrupper.

Initiativet till nätverksverksamheten kom från Kevas kunder. Många proffs på HR- och arbetshälsofrågor tampas med liknande utmaningar som de ville få synpunkter på och diskutera tillsammans. - Vi ville skapa ett nätverk där arbetsgivarna kan föra fram sina egna mål för arbetsmiljöledning, säger arbetslivsexpert Susanna Gardemeister på Keva som leder nätverksverksamheten. - Vi sätter oss in i utmaningarna med arbetsmiljöledning, finslipar verksamhetsmodeller och utvecklar metoder och verktyg.

Perusturvaliikelaitos Saarikkas personaldirektör, arbetarskyddschef Riitta Hallberg har varit med i nätverket sedan början av verksamheten och hon betonar betydelsen av det gemenskapliga stöd som utvecklingsnätverket bidrar till. - Vi kan utbyta tankar med både Kevas experter och andra HR-aktörer till exempel om bästa praxis och lösningar. - I små organisationer är HR- och arbetarskyddsaktörerna rätt ensamma eftersom det kan hända att en enda person i organisationen sköter uppgiften i fråga. I dessa fall är nätverken särskilt nyttiga och man kan hitta nya samarbetspartner i dem.

Deltagarna väljer temana tillsammans

De teman som behandlas i nätverken hänför sig till arbetsgivarnas vardag och aktuella fenomen inom arbetslivet.

- I år kommer vi att behandla bland annat framtidstänk och resiliens, mentala resurser, utmaningar med virtuella arbetsmiljöer och karriärtänk i det riksomfattande nätverket, säger Jaana Kekäläinen, utvecklingschef på Keva. - De frågor som behandlas i de regionala nätverken gäller däremot mer det vardagliga arbetet och praktiska saker som vi tillsammans söker lösningar på.

Temana väljs av deltagarna tillsammans. - Att man kan inverka på vilka teman som behandlas gör självfallet att det egna arbetet och deltagandet i nätverken känns meningsfullt, säger Riitta Hallberg.

- Vårt mål är att ifrågasätta de sedvanliga förfarandena och tänka ut nya idéer och vi vill att tröskeln för deltagande i diskussionen ska vara så låg som möjligt, berättar Susanna och Jaana.

Vill du delta i nätverket?

Ta del av nätverksverksamheten och kom med. Läs mer här (sidan är på finska)